Kako uštedeti vodu

Kako uštedeti vodu, naši saveti za uštedu vode u stani i kući. Ako izmete sve naše savete – kako uštedeti vodu u obzir i primenite ih, budite uvereni da će Vam račun za vodu biti manji.

Naveli smo najčešće situacije kada se voda troši više nego što je zapravo potrebno, bitno je da ih sve pročitate. Isprobajte ih i osetićete znatno manju potrošnju vode na mesečnom nivou!

KAKO UŠTEDETI VODU

Štednja vode je izuzetno bitna stavka, kako nama tako i drugima. Mnogi sugrađani nisu svesni koliko je bitno da ne koriste uzalud vodu prekomerno. Sem što smanjujete mesečni račun za vodu, sudelujete u globalnoj štednji vode. Vode za piće nema u neograničenim količinama, ta voda nije ista ona voda koja se nalazi u našim rekama, jezerima, morima i okeanima.

Potrebno je mnogo posla, truda, filtriranja i dodavanja raznih dodataka da voda bude pogodna za piće. Nema je uvek dovoljno, a neće ni biti ukoliko je ne štedimo i prestanemo da se razbacujemo sa vodom za piće.

Možda će Vam sledeća lista izgledati smešno, ali ukoliko stavite sve na papir i izračunate, na mesečnom nivou možete da uštedite nekoliko stotina litara vode.

SAVETI KAKO UŠTEDETI VODU

Vodokotlić troši vodu

Primetili ste da vodokotlić pušta vodu nekontrolisano u wc šolju, sledi popravka ili zamena vodokotlića novim. Vodokotlić troši mnogo vode usled neispravnosti njegovog sistema, tada je potrošnja voda velika na dnevnom nivou.

U zavisnosti od količine curenja vode, moguće je da se na ovaj način dnevno potroši par stotina litara vode. Pisali smo temu o vodokotlićima, link ka stranici: Geberit vodokotlići

Pucanje cevi – velika potrošnja vode

Pre svega proverite da li je sat za merenje vode ispravan, da možda nije doslo do prevelikog odliva vode. Ovo je jedan od čestih scenarija prilikom pojavljivanja velikih troškova za vodu. Moguće da Vam je pukla vodovodna cev u stanu, kući ili zgradi. Ukoliko se radi pucanju cevi, potrebno je da reagujete odmah kako bi rešili problem što pre.

U slučaju da je izlivanje vode u pitanju potrebna je detekcija curenja vode od strane stručnog lica. Sama detekcija curenja vode traje kratko i vrlo je efikasna. Radi se termalnim kamerama koje nam daju važne informacije o lokaciji mesta curenja vode. Odmah po lociranju, kolege mogu da obave zamenu problematičnog dela cevi.

Pranje suđa – kako uštedeti vodu

Ukoliko ručno perete suđe, dok trljate suđe sunđerom zaustavite mlaz vode. Takođe, tokom pranja sudova možete da napunite sudoperu vodom i u njoj da perete sudove. Posle samo sve isperete sa mlazom vode. Na ovaj način možete da uštedite desetinu litara vode po jednom pranju.

Ako ste u mogućnosti, kupite mašinu za sudove, birajte model koji troši manje vode za pranje iste količine suđa. Napominjemo da mašinu za suđe uvek uključujete kada je puna sudova a ne sa pola kapaciteta. Postoje modeli koji su kreirani da forsiraju uštedu vode.

Pranje zuba, ruku i veša

Dok perete zube, možete da zaustavite mlaz vode. Ovom praksom možete da uštedite nekoliko litara vode po jednom pranju zuba. Kada ovo isto pomnožite sa brojem ukućana, dobijete pozamašnu brojku ušteđenih litara vode – kako uštedeti vodu.

Dok perete ruke (trljanje ruku sapunom) zaustavite mlaz vode, time uštedite do dve litre vode. Sada pomnožite ovu količinu vode sa brojem ukućana, zatim sa brojem pranja ruku tokom jednog dana. Takođe dolazite do velike količine utrošene vode.

Pranje veša, preporučljivo je da veš perete uvek u veš mašini. Na ovaj način uštedićete na vodi i prašku. Samo za ispiranje veša (2-3 puta) u prosečnom lavoru potrošite 20 litara vode po ispiranju. Lako dolazimo do računice da za jedno pranje potrošite 80 litara vode! A oprali se u najmanju ruku duplo manje robe u odnosu na to da koristite veš mašinu.

Kako uštedeti vodu za vreme brijanja

U toku brijanja možete da puštate i zaustavljate mlaz vode po potrebi, time uštedite i do 10 litara vode a možda i više. Pričamo o muškarcima i brijanju brade. Ako uzmemo u obzir i brijanje nogu kod pripadnica nežnijeg pola, količina utrošene vode raste.

Kako uštedeti vodu – kupanje

Potrudite se ako je moguće da tokom kupanja se tuširate a da kadu ne punite vodom, tada možete da uštedite ogromnu količinu vode pri samo jednom kupanju. Dok sapunjate glavu i telo zaustavite mlaz vode, time doprinosite još većoj uštedi vode.

Nemojte se zavaravati da se tokom kupanja ne troši puno vode, naprotiv utroši se nekoliko desetina litara vode.

Rashlađivanje vode

Potrebna Vam je hladna voda tokom letnjih vrućina. Hladite vodu u flašama u frižderu i zamrzivaču umesto da pustite da otiče mlaz vode. Svi volimo da popijemo hladnu vode iz slavine ali ukoliko to često radimo, skok potrošnje vode je neminovan.

Pranje automobila

Svi volimo da operemo svoj auto, ali tada nepotrebno potrošimo i do 250 litara vode. Ukoliko baš želite da operete Vaš auto onda koristite kofu vode pri trljanju automobila, nakon toga možete da ga isperete sa mlazom vode. Ili barem koristite pištolje za pranje automobila koji svakako troše daleko manje vode u odnosu na crevo za vodu.

Takođe, automobil perite na travnjaku, time zalivate bar jedan deo travnjaka. Naravno ako ne koristite jaku hemiju za pranje automobila.

Pranje tepiha

Ušteda vode kod pranja tepiha je velika ako koristite kante sa vodom. Većina sugrađana pere tepihe sa uključenom vodom – neka teče. Jedno je natopiti teših vodom kako bi se nasapunjao i dalje prao trljanjem ili mašinski ali sasvim drugo ako ga nakvasite i ostavite crevo na tepihu kako bi lakše trljali i odmah ispirali. Tada se može ispustiti i na stotine litara vode u zavisnosti koliko je veliki tepih. Ušdetećete vodu ako ga natopite, operete uz pomoć što manje količine vode a to se postiže ručnim trljanjem dzakom od krompira koji povremeno potapate u kofu sa vodom.

Ovom tehnikom možete prilično da uštedite na potrošnji vode. Nakon trljanja/četkanja tepiha naravno puštate jači mlaz vode kako bi se tepih što bolje isprao. Na opisani način pomažete sebi u vidu uštede ali dobijate odlično opran tepih na način kako se taj posao radio decenijama. Sada zamislite dva ili više velika tepiha i količinu vode koja je potrebna da se oni operu.

Kako uštedeti vodu – zalivanje bašte, travnjaka

Ukoliko imate mogućnosti, sakupljajte kišnicu u većem buretu i koristite je za zalivanje travnjaka, cveća ili bašte. Ovime štedite velike količine vode merene u stotinama litara.

Sistem zalivanja bašte po sistemu kap po kap je izuzetno efikasan način da uštedite velike količine vode a da bašta bude zalivena mnogo bolje nego da ste je polivali crevom. Nije lak za postavljanje ali zato sistem kap po kap štedi vodu u velikim količinama.

Zalivajte baštu ujutru ili uveče kada nema vetra i jakog sunca, tada voda isparava znatno manje. Ovo je vrlo bitna stavka kod zalivanja, pokušajte da je praktikujete i vidićete boljitak.

ZAKLJUČAK

Naveli smo Vam kako uštedeti vodu i do nekoliko stotina litara. Bitno je da sve naše savete probate i račun za vodu će Vam sigurno biti manji. Nemojte olako shvatati sve navedene stavke, svaka je bitna i doprinosi na uštedi vode.

Naravno, svako od nas je navikao na određeni nivo komfora stoga, prilagodite se i osetičete razliku.

Zakazivanje naše intervencije

Ukoliko se radi o pucanju cevi ili ventila, velika potrošnja vode je neminovna pogotovo ako pucanje niste ni primetili jer se desilo u zidu. Nekad je moguće da mesecima odilazi voda u zid i da se ne primeti baš ništa. Takođe, stambene zgrade znaju da imaju probleme sa pucanjem cevi u zemlji i da račun za vodu za celu zgradu bude ogroman. U takvim situacijama najbitnije je da reagujete što pre kako bi kolege detektovale gde curi voda. Odmah nakon lociranja mesta curenja kolege mogu da ga saniraiju ili ako ima potrebe zamene celu vodovodnu cev.

Naše kolege su radi ovakih havarija dostupne 24h, dežuraju tokom čitavog dana i cele noći kako bi na svaku adresu u Beogradu i u okolini došle u najkračem mogućem roku. Vaša brzina, brzina dolaska kolega i njihov efikasan rad su krucijalni da se što pre reši havarija. Materijalne štete nisu male pošto voda može da napravi velike probleme u stambenim jedinicama ali i vani na ostalim objektima. Stoga uvek na vreme pozovite vodoinstalatera i osigurajte da do eskalacije problema sa curenjem ne dođe.

Možete računati na nas tokom cele sedmice, 365 dana u nedelji – non stop!

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Teme koje Vas možda zanimaju:

Ugradnja kade

Adaptacija kupatila V2

Zagušenja – kako i zašto

Popravka vertikale fi 110

Pozovite nas!