Pločice za kupatilo ili kuhinju

Pločice za kupatilo i kuhinju – koje pločice kupiti i zbog čega? Glatke ili antiklizne pločice za pod kupatila ili kuhinje? Saznajte sve na vreme!


Većini, praktičnost u redovnom korišćenju kupatila ili kuhinje je presudna. Iz tog razloga smo priložili neke od najbitnijih stavki koje mogu pomoći oko odabira pločica. Za najbolje rezultate propratite sve informacije ispod.

KUPOVINA PLOČICA ZA KUPATILU ILI KUHINJU

Svi znamo da su pločice bitan deo svakog kupatila ili kuhinje. Pre svega treba obratiti pažnju na kvalitet pločica. Svakako, boja pločica i veličina pločica odigravaju bitnu ulogu kako će kupatilo ili kuhinja izgledati.

Kvalitet pločica za kupatilo i kuhinju određujemo na osnovu klase pločica, porekla pločica, da li pločica pozadi poseduje žig/potpis proizvođača ili ne.

Klase pločica za kupatilo i kuhinju

Razlike u klasama pločica postoje. To osetite posle nekoliko godina korišćena istih (pločice pucaju, odpadaju delovi pločica itd…). Dešava nam se da klijenti kupuju italijanske i španske pločice koje zapravo nisu originalne pločice iz Italije i Španije. Proizvode se u okolnim zemljama (Rumunija, Bugarska, Mađarska…). Takve pločice nemaju žig/potpis proizvođača na poleđini i tako znamo da se radi o pločici lošeg kvaliteta.

Podne i zidne pločice za kupatilo i kuhinju

Kada kupujemo pločice, kupujemo podne i zidne pločice. Saznajte više njima ispod. Uzmite u obzir sve informacije koje Vam pružamo, mogu Vam pomoći kod pronalaženja najboljih pločica za Vas.

Podne pločice za kupatilo i kuhinju

Podne pločice moraju biti sa nekom teksturom (pruge, neravnine, udubljenja, ispupčenja u pločicama), da ne bi bile klizave, već da budu što manje klizave – bezbedne (antiklizne pločice).


lep primer antikliznih plocica u kuhinji

Lep primer antikliznih plocica u kuhinji


Zašto podne pločice moraju da budu hrapave sa neravninama?

Glatke podne pločice su „na oko“ lepše, ali su izuzetno opasne jer su klizave. Glatke podne pločice svoju klizavost naknadno povećavaju ukoliko se na njih prospe voda ili ulje, tada je opasnost od klizanja na pločicama kupatila ili kuhinje i povrede daleko veća.


primer uzuzetno klizavih plocica u kuhinji, ukoliko proslete vodu na ovakav tip pločica, one postaju klizave poput leda.

Primer uzuzetno klizavih pločica u kuhinji, ukoliko prospete vodu na ovakav tip pločica, one postaju klizave poput leda


Takođe, podne pločice trebaju biti deblje od zidnih ploćica iz razloga što hodamo po tim pločicama (vršimo veliki pritisak na pločice dok hodamo po njima, redovno nam nešto teško ispadne na pločice itd…).

Pločice na terasi, stazi

Pločice na terasama, stazama i ostalim površinama na koje utiču vremenske prilike (sunce, mraz), nisu iste kao pločice za kupatilo i kuhinju. Postoje posebne pločice koje su otporne na vremenske prilike (te pločice ne pucaju, ne krune se i ne odpadaju im delovi usled mraza).

Zidne pločice za kupatilo i kuhinju

Zidne pločice mogu biti tanje i glatke za razliku od podnih pločica koje bi trebalo da budu deblje i hrapave (protiv klizne pločice). Naravno, ovo su sve naši saveti, Vi svakako možete da odaberete pločice koje Vama odgovaraju. Radi funkcionalnosti i normalnog korišćenja kupatila ili kuhinje, klijenti se opredeljuju za iznad opisane pločice (pod i zid).

Da li ste znali?

U većini velikih marketa se postavljaju pločice manjih dimenzija. Zašto?

Radi se o varci koja je korisna kako bi se kupac sporije kretao kroz market. Dok guramo kolica koja su bučna (nikad bez razloga), ona zveče preko neravnina a pošto u marketima su postavljene pločice manjih dimenzija broj neravnina je izuzetno veliki. To je odličan trik da Vas uspore dok prolazite kroz market jer Vam je neprijatno da Vaša kolica zveče i samim tim Vi imate daleko više vremena da razgledate artikle koji Vam prosto bodu oči i zovu Vas da i pazarite.

Time ste na vrlo prost način primorani da se polako krećete kroz market i potrošite još koji dodatni dinar na nešto što Vam nije potrebno.

VELIČINA PLOČICA ZA KUPATILO I KUHINJU

Veličina pločica je bitna ukoliko želite da Vam kupatilo ili kuhinja izgledaju veće i prostranije, zato biramo velike pločice. Ukoliko imamo potrebu da vizuelno još više uvećamo kupatilo ili kuhinju, biramo pločice bele boje ili pločice svetlije nijanse boje koju želimo.


Jos jedan primer antikliznih plocica u kuhinji

Još jedan primer velikih antikliznih pločica u kuhinji


Fuge – razmak između pločica

Fuge (prostor između dve pločice – u većini slučajeva bela ili crna) trebaju da budu iste boje kao pločice, tako vizuelno dobijamo veće kupatilo ili kuhinju. Kod nad je ustaljena praksa da su fuge bele boje, kod lošijih keramičara one su deblje a kod profesionalaca tanke u skladu sa standardima i željama klijenta (ne odudaraju jedna od druge).

Kombinacija boja pločica

Možemo kombinovati/mešati razne boje pločica i tim kombinacijama dobiti još lepše kupatilo ili kuhinju. Ukoliko su sve sanitarije bele boje ili u boji pločica, opet utičemo na vizuelni osećaj da je kupatilo još prostranije.


zanimljiv primer plavo bele varijante pločica u kupatilu

Zanimljiv primer plavo bele varijante pločica u kupatilu – Vodoinstalater Beograd


Dizajneri enterijera Vam mogu kreirati idealno kupatilo ili kuhinju kombinacijom boja pločica. Ukoliko želite jedinstveno kupatilo ili kuhinju, vreme je da razmišljate o angažovanju dizajnera enterijera.


Kombinacija podnih pločica sa zidanom ciglom u kupatilu

Kombinacija podnih pločica sa zidanom ciglom u kupatilu


KOLIKO PLOČICA KUPITI ZA KUPATILO I KUHINJU?

Vrlo važna stavka o kojoj retko ko vodi računa, bilo da se radi o klijentu ili keramičaru.

Zašto je važno koliko se kupi pločica, zar o tome ne razmišlja keramičar?

Keramičar vodi računa o kvadraturi koju treba da poploča, zahtevaće nekoliko pločica viška kako bi pokrio eventualne greške, pucanje pločica prilikom montaže ili transporta. I to je sve u redu.

Mi kao vodoinstalaterski tim koji radi 24 sata, 365 dana u godini u toku jednog dana i noći obavimo desetine hitnih intervencija. Deo tih intervencija je sanacija pucanja cevi a da bi prišli cevima moramo da skinemo pločice. U 99% slučajeva klijenti nemaju rezervne pločice koje bi iskoristili. Često se dešavaju situacije gde se baš takve pločice koje smo skinuli više ne proizvode. Tu nastaje problem.

Stoga, naš savet Vam je da prilikom kupovine pločica pazarite kvadrat pločica više pa i više od toga. Nikad se ne zna kada će Vam zatrebati. Danas imamo specijalne kamere sa kojima snimamo cevi i detektujemo mesto curenja vode. Više o našim kamerama – snimanje cevi kamerom. Samim tim smo daleko precizniji u odnosu na period kad kamere nisu postojale. Tako da štetu svodimo na minimum ali opet je potrebno skinuti pločice kako bi se prišlo vodovodnim i kanalizacionim cevima.

Vi renovirate ili radite novo kupatilo, zašto da brinete o curenju cevi?

Stanje dobrih vodoinstalatera u našoj zemlji i u Beogradu je loše. Većina je otišla u druge zemlje gde im je plata veća i kod nas ostaju prosečni ili loši majstori. Naravno, postoje vodoinstalateri izuzetnog iskustva i kvaliteta rada koji su odlućili da ostanu ovde i oni rade u timovima poput našeg.

Verovali ili ne, dobar deo hitnih intervencija našeg tima su pukle cevi ili cevi koje cure odmah posle ili nakon nekoliko dana od renoviranja kupatila.

Sada zamislite da ste pazarili prelepe pločice, izuzetnog kvaliteta i baš onakve kakve ste želeli. Kupatilo ili kuhinja su Vam savršeni ali se pojavila voda kod Vas ili kod komšije ispod. Pozivate vodoinstalatera koji Vam je uvodio vodu i kanalizaciju ali on se ne javlja ili nije dostupan. Vama ili komšiji ispod voda pravi velike probleme.

Šta sada?

U glavnom pozivate timove poput našeg koji dolazi odmah ili u ugovorenom terminu. Detektuje se mesto gde cure voda ili feklalije i skidaju se pločice radi sanacije cevi. Ako nemate rezervne pločice, moraćete da kupite ceo kvadrat pločica ako ih ima u prodaji. Kupujete ceo kvadrat pločica a naš vodoinstalater je skinuo na primer jednu ili dve pločice, ovde opet imate dodatni trošak.

Čudan zahtev vlasnika tek renoviranog kupatila

Došli smo na zahtev klijentkinje da rešimo curenje vode sa plafona, po dolasku zatekli smo kišu u tri prostorije. Sav nameštaj je bio mokar, parket se podigao, tepisi su bili skroz mokri, stanje je bilo katastrofalno.

Voda je curila iz kupatila iznad ALI u kupatilu iznad nije bilo niti vlage niti vode. Vlasnici stana iznad su odbijali da iko ulazi u njihov stan a kamoli da se išta skida ili sanira. Naša klijentkinja, starija žena nije imala izlaza nego da nas pita ono šta su joj vlasnici stana iznad rekli.

Da li možete iz mog stana da probijete ploču i da dođete do njihovih cevi kanalizacije i da ih zamentie?

Iskreno, ovakav zahtev nismo imali u 35+ godina dugoj karijeri svih naših kolega. Klijentkinja nije imala izbora i tražila je bilo kakvo rešenje. Naravno, posao koji su predložili vlasnici stana iznad nije bio realan niti izvodljiv. Pre svega, kolege bi rizikovale svoje živote da probijaju ploču iz stana ispod od desetine centimetara. Zatim, težina kupatila i sanitarija u kupatilu iznad bi ugrozila celu ploču i sve bi moglo da propadne u stan ispod.

Prosto smo ostali zaprepašćeni predloženim rešenjem vlasnika stana koji nisu razmišljali niti o svojoj bezbednosti.

Uputili smo se sa klijentkinjom u stan iznad i posle 45 minuta razgorova došli do dogovora da se sanacija obavi uz najmanju moguću štetu. Kolege su pažljivo obavile svoj deo posla i zamenile deo vodovodne cevi koji je bio napukao.

Sada znate zašto je dobro da pazarite više pločica nego što Vam je potrebno.

Ispod pogledajte par slika sa primerima pločica za kupatilo ili kuhinju.

primer klizavih plocica u kupatilu - izbegavati ugradnju ovakvog tipa pločica radi Vaše bezbednosti

Primer klizavih plocica u kupatilu – izbegavati ugradnju ovakvog tipa pločica radi Vaše bezbednosti

Birajte kvalitet

Kada renovirate stan, kuću, u ovom slučaju kupatilo ili kuhinju, gravitirajte ka kvalitetu koliko god da to možete. Jedino kvalitet Vam osigurava da sutra nemate probleme sa vodovodnim i kanalizacionim instalacijama. Problemi su razni, materijalna šteta može biti mala ali takođe i prilično velika. Zamislite da morate da skinuti nekoliko tek nalepljenih pločica kako bi se zameni cev koja nije adekvatno postavljena. Ili na primer da keramičar nije valjano postavio plocice i da sada morate sve da ih skidate i ponovo da postavljate – nove.

Sve to može da se izbegne angažovanjem pravog majstora u tom poslu. Bitno je naglasiti da smo naveli samo deo problema koji mogu da nastanu usled loše ugradnje. Takođe, kvalitet vodomaterijala, pločica i sanitarija bi trebalo da bude na određenom nivou. Ovo je isto važna stavka kojom bi trebalo ozbiljno da se pozabavite. Kvalitet košta ali niste primorani da pazarite sve najkvalitetnije i da angažujete najskuplju firmu za taj posao. Birakte pažljivo i valjano.

primer klizavih plocica u kuhinji

Primer klizavih plocica u kuhinji – izbegavati glatke podne pločice!

primer antikliznih plocica u kuhinji

Primer antikliznih pločica u kuhinji – naša preporuka

Teme koje Vas možda zanimaju:

Napukla cev – sanacija

Geberit vodokotlići

Sprečiti mrlje na staklu tuš kabine

Zagu./odgu. sudopere

Pozovite nas!