Pločice za kupatilo ili kuhinju

Kupovina pločica za kupatilo ili kuhinju

Svi znamo da su pločice bitan deo svakog kupatila ili kuhinje. Pre svega treba obratiti pažnju na kvalitet pločica. Boja pločica i veličina pločica odigravaju bitnu ulogu kako će kupatilo ili kuhinja izgledati.

Kvalitet pločica za kupatilo i kuhinju određujemo na osnovu klase pločica, porekla pločica, da li pločica pozadi poseduje žig/potpis proizvođača ili ne.

Razlike u klasama pločica ima. To osetite posle nekoliko godina korišćena istih (pločice pucaju, odpadaju delovi pločica itd…). Dešava nam se da klijenti kupuju italijanske i španske pločice koje zapravo nisu originalne pločice iz Italije i Španije, već se proizvode u okolnim zemljama (Rumunija, Bugarska, Mađarska…). Takve pločice nemaju žig/potpis proizvođača na poleđini i tako znamo da se radi o pločici lošeg kvaliteta.

Kada kupujemo pločice, kupujemo podne i zidne pločice.

Podne pločice moraju biti sa nekom teksturom (pruge, neravnine, udubljenja, ispupčenja u pločicama), da ne bi bile klizave, već da budu što manje klizave (antiklizne pločice).

Glatke podne pločice su „na okolepše, ali su izuzetno opasne jer su klizave. Glatke podne pločice svoju klizavost naknadno povećavaju ukoliko se na njih prospe voda ili ulje, tada je opasnost od klizanja na pločicama kupatila ili kuhinje i povrede daleko veća.

Takođe, podne pločice trebaju biti deblje od zidnih ploćica iz razloga što hodamo po tim pločicama (vršimo veliki pritisak na pločice dok hodamo po njima, redovno nam nešto teško ispadne na pločice itd…).

Pločice na terasama, stazama i ostalim površinama na koje utiču vremenske prilike (sunce, mraz), nisu iste kao pločice za kupatilo i kuhinju. Postoje posebne pločice koje su otporne na vremenske prilike (te pločice ne pucaju, ne krune se i ne odpadaju im delovi usled mraza).

Zidne pločice mogu biti tanje i glatke za razliku od podnih pločica koje bi trebalo da budu deblje i hrapave (protiv klizne pločice).

Veličina pločica je bitna ukoliko želite da Vam kupatilo ili kuhinja izgledaju veće i prostranije, zato biramo velike pločice. Ukoliko imamo potrebu da vizuelno još više uvećamo kupatilo ili kuhinju, biramo pločice bele boje ili pločice svetlije nijanse boje koju želimo.

Fuge (prostor između dve pločice – u većini slučajeva bela ili crna) trebaju da budu iste boje kao pločice, tako vizualno dobijamo veće kupatilo ili kuhinju.

Možemo kombinovati/mešati razne boje pločica i tim kombinacijama dobiti još lepše kupatilo ili kuhinju. Ukoliko su sve sanitarije bele boje ili u boji pločica, opet utičemo na vizuelni osećaj da je kupatilo još prostranije.

Priložićemo Vam galeriju slika zanimljivih kupatila i kuhinja u raznim varijantama boja koji služe kao dobri primeri kako treba uređivati kupatilo i kuhinju.

zanimljiv primer plavo bele varijante pločica u kupatilu

Zanimljiv primer plavo bele varijante pločica u kupatilu – Vodoinstalater Beograd

primer uzuzetno klizavih plocica u kuhinji, ukoliko proslete vodu na ovakav tip pločica, one postaju klizave poput leda.

Primer uzuzetno klizavih pločica u kuhinji, ukoliko prospete vodu na ovakav tip pločica, one postaju klizave poput leda

primer klizavih plocica u kupatilu - izbegavati ugradnju ovakvog tipa pločica radi Vaše bezbednosti

Primer klizavih plocica u kupatilu – izbegavati ugradnju ovakvog tipa pločica radi Vaše bezbednosti

primer klizavih plocica u kuhinji

Primer klizavih plocica u kuhinji – izbegavati glatke podne pločice!

primer antikliznih plocica u kuhinji

Primer antikliznih pločica u kuhinji – naša preporuka

lep primer antikliznih plocica u kuhinji

Lep primer antikliznih plocica u kuhinji

Kombinacija podnih pločica sa zidanom ciglom u kupatilu

Kombinacija podnih pločica sa zidanom ciglom u kupatilu

Jos jedan primer antikliznih plocica u kuhinji

Jos jedan primer antikliznih plocica u kuhinji

Teme koje Vas možda zanimaju:

Napukla cev – sanacija

Geberit vodokotlići

Sprečiti mrlje na staklu tuš kabine

Zagu./odgu. sudopere

Pozovite nas!