Kupanje sa uključenim bojlerom

Kupanje sa uključenim bojlerom je nedopustivo. Da li cenite svoj život? Kupanje sa uključenim bojlerom donosi rizik od strujnog udara.

Da li bojler ubija? DA! Saznajte zašto, sve smo lepo opisali.


Većina nas nije nikad razmišljala o tome da li je kupanje sa uključenim bojlerom bezbedno, sve dok se ne desi da neko strada. Na žalost dešava se udar struje tokom kupanja, to nije česta ali jeste realna pojava.

Ako se još uvek pitate da li je udar struje iz bojlera moguć, jeste. Udar struje iz bojlera je česta pojava i vesti na svakih par meseci pišu o novim žrtvama. Redovan servis bojlera osigurava da do strujnog udara ne dođe.

Kupanje sa uključenim bojlerom – zašto ne?

– Nemamo uvid kakvo je uzemljenje i da li ga uopšte ima (pogotovo kod renoviranih kupatila);
– stanje bojlera;
– kvalitet i stanje grejača bojlera (kupanje sa uključenim bojlerom).


Kupanje sa uključenim bojlerom - Vodoinstalateri Beograd Tim

Kupanje sa uključenim bojlerom – Vodoinstalateri Beograd Tim


Uzemljenje je obavezno na nivou stana/kuće, pogotovo kupatila i kuhinje. Ono nas štiti od mogućih strujnih udara (tema – kupanje sa uključenim bojlerom). Dobro je pitanje u kakvom je stanju uzemljenje u novim, starim i tek renoviranim kupatilima.

Zub vremena utiče i na uzemljenje u starim kupatilima, stoga je poželjno da se obavi kontrola takvih kupatila.

Kod renoviranja kupatila može doći presecanja uzemljenje, što je apsolutno neprihvatljivo. Ukoliko primetite peckanje prilikom dodirivanja vode ili slavine, potrebno je da elekttričar pregleda instalacije.

Stanje bojlera je takođe od izuzetne važnosti. Neispravan bojler može doneti mnogo nevolja a jedna od njih je strujni udar. Probijanje dotrajalog i neispravnog grejača može dovesti do strujnog udara.

Bojler je poželjno servisirati jednom u 6 meseci ili na godinu dana. Servis bojlera je od izuzetne važnosti po Vašu bezbednost i ostalih korisnika istog (tema – kupanje sa uključenim bojlerom).

Ako se pitate da li treba gasiti bojler kada se kupamo iako je bojler servisiran, odgovor je da. Uvek isključujte bojler pre kupanja, nemojte dogrevati vodu tokom kupanja, dovodite sebe u opasnost.


Strujni udar u kupatilu

Da li je moguć strujni udar u kupatilu? Naravno da jeste, već smo Vam objasnili i zašto. Strujni udar u kupatilu u glavnom potiče od bojlera i tom prilikom usmrćuje korisnike kade ili tuš kabine. Strujni udar od fena je takođe moguć, pogotovo ako je uključen u struju u blizini vode. Potrebno je biti vrlo pažljiv i misliti na vreme na sve posledice.

Loše stanje kabla fena može da dovede do strujnog udara. Na primer ukoliko je oštećen kabal fena a koristite ga u kupatilu punom pare. Vlaga na kablu fena stvara kapljice vode koje mogu da dovedu do strujnog udara. Isto važi i za peglu za kosu. Znači, strujni udar iz bojlera, fena i pegle za kosu je moguć i dešava se često. Iz tog razloga najbitnije da pazite!

Kada je bojler opasan?

Na pitanje – kada je bojler opasan imamo više odgovora, neki Vam se neće svideti ali je bitno da ih sanirate kako bi bili sigurni. Opasan bojler je bojler koji nije servisiran duže od godinu ipo a aktivno se koristi svaki dan. Količina kamenca u njemu je velika i uveliko utiče na rad samog grejača bojlera. Uz loše uzemljenje, kupanje sa uključenim bojlerom je veoma rizično.

Pored navedenog, opasne situacije su i pojava vode oko bojera gde lako može da se desi da voda potiče baš iz bojlera. Čudni zvukovi u bojleru su isto važni znaci da je vreme da ga ugasite i pozovete vodoinstalatera. Nikad nemojte oklevati u ovakvim situacijama ma koliko Vam se žurilo. Blagovremenim zvanjem vodoinstalatera osiguravate da do havarije ne dođe i čak da sebi spasite život.

Naš tim je uvek dežuran i spreman da dođe na svaku lokaciju u Beogradu i okolini.

Zaključak

Na žalost, dešavaju se udari struje i smrtni slučajevi baš iz navedenih razloga. Stoga, naš savet Vam je da ugasite bojler dok se kupate, zagrejaće se voda ponovo ubrzo. Sačekajte pola sata i imaćete toplu vodu, nemojte koristiti vreme dok bojler greje vodu da se kupate.

Nemojte dolaziti u situaciju da se pitate da li treba isključivati bojler, možete lako doći u neizvesnost i ipak otići na kupanje dok bojler radi. To je velika greška koja se samo jednom plaća.

Ne ugrožavajte Vaš život bespotrebno, jer se slično može desiti baš Vama!

Budite odgovorni prema sebi i drugima, pogotovo ako niste jedini korisnik bojlera. Sa ukućanima se dogovorite da se bojler uvek gasi pre kupanja i neka to bude osnovno pravilo. Pogotovo ako su među ukućanima mlađa lica koja ovaj problem shvataju potpuno neozbiljno.

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Pozovite nas!