Zaleđena cev

Ukoliko Vam je zaleđena cev, radi sanacije kontaktirajte nas – 011/407-8-100 i 064/049-111-4

Ako Vam je zaleđena cev, saznajte kako da je odledite klikom na link >> kako odlediti cevi << !


Zima je već prošla, pa je ova tema malo zastarela, ali sve do sledeće zime. Mi ćemo Vam dati savete kako da sprečite da Vam se cev zamrzne i kako da bezbedno odledite zaleđenu cev. Kao prvo trebalo bi da zaštitite cevi od smrzavanja (imate link ispod gde Vam opisujemo kako se cev štiti od smrzavanja).

Postoje razna rešenja, neka su skoro da kazemo besplatna a za neka je potrebno određeno finansijsko ulaganje. Prvo da krenemo od jeftinijih rešenja gde možete sa parčetom sunđera obmotati cev (u zavisnosti od dužine i debljine cevi određujete i dimenzije sunđera). Ovo rešenje je zastupljenije kod nas pa ga možete videti na cevima od česmi najčešće.

Ljudi koriste svakakve materijale koji bar malo umanjuju niske temperature i tako štite svoje izložene cevi od smrzavanja. Svakako najbolje rešenje za zaštitu cevi od smrzavanja jesu izolacijagrejni kablovi, čija je uloga da cevi drže toplim dok su niske temperature napolju. Takođe možete koristiti nekoliko vrsta toplih obloga za cevi koje svoju primenu imaju i na dovodima za vazduh itd.

Što se tiče odleđivanja smrznute cevi, pre svega treba proveriti da li možda nije cev napukla prilikom smrzavanja. Kao što je poznato voda kada počne da se smrzava pretvara se u led i led se širi, time pravi pritisak na cevi. Nakon provere da li je cev pukla od pritiska pri zamrzavanju, zatvorite dovod vode u tu cev. Nakon toga možete utopliti cev, ima raznih načina za utopljavanje cevi, a mi čemo Vam napisati nekoliko njih. Grejalicom možete zagrejati cev, nakon nekoliko sati led će početi da se topi. Peškirima možete da obavijete smrznutu cev ili nekom starom odećom i laganim polivanjem tople vode po odeći/peškirima odledite cev. Možete koristiti grejne kablove koje smo iznad pominjali i sa njima odmrznuti cev (ukoliko se cev nije potpuno zaledila!).

Imajte na umu da plastične cevi mogu da se istope ako ih izložite visokim temperaturama. Ukoliko dođe do pucanja cevi, moraćete da kontaktirate vodoinstalatera da Vam zameni napuklu cev. Nije preporučljivo da lice koje nije vodoinstalater pokušava samo da zameni napuklu cev iz razloga što nije bezbedno i moguće je da zamenu ne uradi na ispravan način.

Sto se tiče oblaganja cevi zaštitnim materijalima i grejnim kablovima, tu je opet preporučljivo da vodoinstalater upetlja svoje ruke i uradi stvar kako treba.


Šta raditi sa zeleđenom cevi i kako da sprećite smrzavanje – link –  www.vodoinstalateribeograd.com/izolacija-vodovodnih-cevi-od-smrzavanja


Važno – klik na link – Zaleđena cev – zaleđene instalacije širom Srbije


Teme koje Vas možda zanimaju:

Odgušenja kanalizacije – sve o odgušenjima

Bojleri – sve o bojlerima

Intervencije Vodoinstalateri Beograd Tima – opisi naših intervencija

Preventivna odgušenja