Zaleđena cev

Zaleđena cev, saveti kako da odledite cev i kako da zaštitite cev da se ne zaledi. Zaleđena cev može da napravi velike probleme, reagujte odmah.

Ukoliko Vam je pukla zaleđena cev, radi sanacije kontaktirajte nas – 011/407-8-100 i 064/049-111-4

Ako Vam je zaleđena cev, saznajte kako da je odledite >> kako odlediti cevi <<


ZALEĐENA CEV – SAVETI

Naš tim Vam daje savete kako da sprečite da Vam se cev zamrzne i kako da bezbedno odledite zaleđenu cev. Kao prvo trebalo bi da zaštitite cevi od smrzavanja (imate link ispod gde Vam opisujemo čime se pravilno cev štiti od smrzavanja).

Zaštita cevi

Postoje razna rešenja, neka su skoro da kazemo besplatna a za neka je potrebno određeno finansijsko ulaganje. Prvo da krenemo od jeftinijih rešenja gde možete sa parčetom sunđera obmotati cev (u zavisnosti od dužine i debljine cevi određujete i dimenzije sunđera). Ovo rešenje je zastupljenije kod nas pa ga možete videti na cevima od česmi najčešće.

Ljudi koriste svakakve materijale koji bar malo umanjuju niske temperature i tako štite svoje izložene cevi od smrzavanja – zaleđena cev. Svakako najbolje rešenje za zaštitu cevi od smrzavanja jesu izolacija i grejni kablovi, čija je uloga da cevi drže toplim dok su niske temperature napolju. Takođe možete koristiti nekoliko vrsta toplih obloga za cevi koje svoju primenu imaju i na dovodima za vazduh itd.

Zaleđena cev – odleđivanje

Što se tiče odleđivanja smrznute cevi, pre svega treba proveriti da li možda nije cev napukla prilikom smrzavanja. Kao što je poznato voda kada počne da se smrzava pretvara se u led i led se širi, time pravi pritisak na cevi. Nakon provere da li je cev pukla od pritiska pri zamrzavanju, zatvorite dovod vode u tu cev. Nakon toga možete utopliti cev, ima raznih načina za utopljavanje cevi, a mi čemo Vam napisati nekoliko njih.

Grejalicom možete zagrejati cev, nakon nekoliko sati led će početi da se topi. Peškirima možete da obavijete smrznutu cev ili nekom starom odećom i laganim polivanjem tople vode po odeći/peškirima odledite cev. Možete koristiti grejne kablove koje smo iznad pominjali i sa njima odmrznuti cev (ukoliko se cev nije potpuno zaledila!).

Iznad smo Vam priložili link “kako odlediti cevi”, tu imate detaljno objašnjenje kako odlediti ako je zaleđena sev ali na pravilan način. To je vrlo bitno.

Imajte na umu da plastične cevi mogu da se istope ako ih izložite visokim temperaturama. Ukoliko dođe do pucanja cevi, moraćete da kontaktirate vodoinstalatera da Vam zameni napuklu cev. Nije preporučljivo da lice koje nije vodoinstalater pokušava samo da zameni napuklu cev iz razloga što nije bezbedno, A vrlo je moguće da zamenu ne uradi na ispravan način.

Sto se tiče oblaganja cevi zaštitnim materijalima i grejnim kablovima, tu je opet preporučljivo da stručno lice upetlja svoje ruke i uradi stvar kako treba. Ali svakako ako niste u mogućnosti, obavite to sami.


Kako da sprećite smrzavanje – link –  izolacija vodovodnih cevi od smrzavanja


Teme koje Vas možda zanimaju:

Odgušenja kanalizacije – sve o odgušenjima

Bojleri – sve o bojlerima

Intervencije Vodoinstalateri Beograd Tima – opisi naših intervencija

Preventivna odgušenja