• Kako odlediti cevi

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


Tokom niskih temperatura (-10 i niže) ne zaštićene cevi termo zaštitom (saznajte o termo izolaciji – termo izolacija cevi) lako se smrzavaju. Takođe, pored standardne zaštite koju građani praktikuju (umotavanje cevi sunđerom, tkaninama, kartonima i slično), cevi se smrzavaju tokom noći kada je najhladnije.
Zadnjih 10 dana (06.01.-16.01.2017) primili smo preko 1200 poziva zabrinutih sugrađana (Beogradska opština) koji nam postavljaju isto pitanje – kako odlediti cevi?


Ukoliko ne znate gde Vam je zaledila cev, obavezno pročitajte sadržaj sa dna ove stranice!!!


Kako odlediti cevi?

Prvo pravilo kod – kako odlediti cevi glasi da cevi ne smemo odlediti na silu! Drugo pravilo kod – kako odlediti cevi je da se naoružate strpljenjem!

Potrebno je da otvorite slavine, baterije, česme kod sudopere, lavaboa, tuš kabine i kade (ne otvarati previše, obratiti pažnju kada se uspostavi tok vode da treba zatvoriti sve česme, baterije i slavine). Ova radnja je potrebna da bi prilikom otopljavanja leda u cevima hladna voda napuštala cevi. Takođe, cirkulacija vode dodatno ubrzava otopljavanje leda u cevima. 

Lociranje zaleđene cevi. Ukoliko ste vlasnik/vlasnica kuće, stana, poslovnog prostora, verovatno ste upoznati sa lokacijom vodovodnih instalacija. Ako ste postanar, raspitajte se kod vlasnika stana u vezi pomenutih instalacija. Zatim obiđite cevi celom dužinom od priključka sa vodovodne mreže ka Vašem stanu, kući, poslovnom prostoru. U potrazi ste za izloženim cevima, cevi u šahti, cevi koje su plitko ukopane u zemlju, sa spoljašnje strane zida, plitko u betonu, u podrumu, u kupatilu/kuhinji koje se ne greje (stanu koji se ne greje cevi u 90% slučajeva zalede) i svim drugim mestima gde niske temperature mogu da zalede cevi.

Locirali ste potencijalno mesto gde je zaledila cev. Sad, kako odlediti cevi? Ukoliko možete da priđete zaleđenoj cevi, tretirajte je toplotom. Zaleđena cev se ne sme izlagati visokim temperaturama (vrela voda, snažni fenovi, breneri, snažne peći i grejalice i slično), inače cev puca. Obučeni građani za rukovanje brenerima i drugim izvorima toplote visokih temperatura mogu da tretiraju zaleđene cevi na svoju odgovornost.

Ono što možete da uradite jeste da obložite cevi peškirima (bilo kakvim tkaninama koje zadržavaju toplotu duže vreme – 2-5 minuta) i da ih polivate/prskate toplom vodom (ne vrućom/vrelom vodom). Zatim, fenom za kosu možete da ugrejete cevi, raznim grejalicama u zavisnosti od njihove snage i prostora oko cevi koji se takođe greje. Sada dolazi na red gore spomenuto “strpljenje”! Odlediti cevi nije lako i jeste dosadno! Za odleđivanje cevi je potrebno između 6 i 48 sati, nekad je potreban i kraći period u zavisnosti od količine leda u cevima.


Kako odlediti cevi ako ne znamo gde su zaledile – krenite redom sa tretiranjem cevi?

Sledeći deo teme – kako odlediti cevi delimo na nekoliko delova (stranica) iz razloga što su to odvojene teme za sebe.

Kako odlediti cevi u kupatilu i kuhinji? Klik na link!

Kako odlediti cevi u podrumu? Klik na link!

Kako odlediti cevi u potkrovlju? Klik na link!

Kako odlediti cevi u šahti? Klik na link!

Kako odlediti cevi u u zemlji? Klik na link!

Kako odlediti zaleđenu slavinu? Klik na link!

 

Tagovano u temi