• Kako odlediti cevi

Kako odlediti cevi na pravilan način, da izbegnete pucanje cevi. Opisaćemo Vam kako odlediti cevi, bitno je budete strpljivi i da pratite naša upustva.

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


Tokom niskih temperatura (-10 i niže) nezaštićene cevi termo zaštitom (saznajte o termo izolaciji – termoizolacija cevi) lako se smrzavaju. Takođe, pored standardne zaštite koju građani praktikuju (umotavanje cevi sunđerom, tkaninama, kartonima i slično), cevi se smrzavaju tokom noći kada je najhladnije.


Ukoliko ne znate gde Vam je zaledila cev, obavezno pročitajte sadržaj sa dna ove stranice!


KAKO ODLEDITI CEVI?

Prvo pravilo kako odlediti cevi glasi da cevi ne smemo odlediti na silu! Drugo pravilo kako odlediti cevi je da se naoružate strpljenjem! Nema brzog rešenja, na žalost potrebno je da izdvojite dosta svog vremena.

Potrebno je da otvorite slavine, baterije, česme kod sudopere, lavaboa, tuš kabine i kade (ne otvarati previše, obratiti pažnju kada se uspostavi tok vode da ih treba zatvoriti). Ova radnja je potrebna da bi prilikom otopljavanja leda u cevima hladna voda napuštala cevi. Takođe, cirkulacija vode dodatno ubrzava otopljavanje leda u cevima.

Lociranje zaleđene cevi

Ukoliko ste vlasnik/vlasnica kuće, stana, poslovnog prostora, verovatno ste upoznati sa lokacijom vodovodnih instalacija. Ako ste podstanar, raspitajte se kod vlasnika stana u vezi pomenutih instalacija. Zatim obiđite cevi celom dužinom od priključka sa vodovodne mreže ka Vašem stanu, kući, poslovnom prostoru. U potrazi ste za izloženim cevima, cevi u šahti ili koje su plitko ukopane u zemlju. Zatim sa spoljašnje strane zida, plitko u betonu, u podrumu, u kupatilu/kuhinji koje se ne greje (stanu koji se ne greje cevi u 90% slučajeva zalede) i svim drugim mestima gde niske temperature mogu da zalede cevi.

Kako odlediti lociranu cev?

Locirali ste potencijalno mesto gde je zaledila cev. Sada da pređete na to kako odlediti cevi. Ukoliko možete da priđete zaleđenoj cevi, tretirajte je toplotom. Zaleđena cev se ne sme izlagati visokim temperaturama (vrela voda, snažni fenovi, breneri, snažne peći i grejalice i slično), inače cev puca. Obučeni građani za rukovanje brenerima i drugim izvorima toplote visokih temperatura mogu da tretiraju zaleđene cevi na svoju odgovornost.

Ono što možete da uradite jeste da obložite cevi peškirima (bilo kakvim tkaninama koje zadržavaju toplotu duže vreme – 2-5 minuta) i da ih polivate/prskate toplom vodom (ne vrućom niti vrelom vodom). Zatim, fenom za kosu možete da ugrejete cevi, raznim grejalicama u zavisnosti od njihove snage i prostora oko cevi koji se takođe greje.

Sada dolazi na red gore spomenuto “strpljenje“! Odlediti cevi nije lako i jeste dosadno. Ali prosto to morate uradite ako želite da imate vodu. Za odleđivanje cevi je potrebno između 6 i 48 sati, nekad je potreban i kraći period u zavisnosti od količine leda u cevima.

Kako odlediti cevi – greške

Mnogi građani prave velike greške pokušavajući na brz način odlediti cevi. To prosto nije moguće, radi se o procesu koji mora da traje sporo. Sama cev može da pukne prilikom smrzavanja baš iz razloga što je nagla promena u temperaturi. Naravno i zbog širenja leda. Sada zamislite kada hladnu cev (-15 stepeni) počnete da zagrevate sa grejalicom velike snage sa male blizine (držite se upustva kako odlediti cevi). Normalno je da će cev pući, tada Vam nastaje mnogo veći problem koji se zove poplava uz koji ide sanacija cevi.

Pošto smo detaljno objasnili kako odlediti cevi, držite se toga. Nema potrebe polivati umotane ili gole cevi vrelom vodom. Scenario je isti. Pobrinite se da je cev dobro umotana i da je polivate redovno samo toplom vodom koja je topla na vašem dlanu. Isto važi i za jake fenove, dešavalo se da su sugrađani spalili cevi i zidove prejakim fenovima kako bi ubrzali odleđivanje cevi.

Budite pažljivi i strpljivi.


Kako odlediti cevi ako ne znamo gde su zaledile?

Jedino što Vam preostaje jeste da krenete redom sa tretiranjem cevi.

Sledeći deo teme – kako odlediti cevi delimo na nekoliko delova (stranica) iz razloga što su to odvojene teme za sebe.

Kako odlediti cevi u kupatilu i kuhinji?

Kako odlediti cevi u podrumu?

Kako odlediti cevi u potkrovlju?

Kako odlediti cevi u šahti?

Kako odlediti cevi u u zemlji?

Kako odlediti zaleđenu slavinu?

 

Tagovano u temi