• Kako odlediti cevi u podrumu

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


Otvorite slavine, baterije i česme iako voda ne teče. Na sledećoj stranici smo objasnili i zašto – Kako odlediti cevi.

Ako su Vam zaledile, saznajte kako odlediti cevi u podrumu. Bilo da je u pitanju podrum kuće ili zgrade, princip – kako odlediti cevi je isti. Pošto znamo da je podrum uvek hladno mesto da bi uspešno odledili cevi, potrebno je da izolujemo deo sa cevima. Najjeftinija izolacija je molerski najlon i lepljiva traka. Ukoliko se zaleđene cevi nalaze u ćošku podruma, izolujte taj deo podruma od poda do plafona. Ako se zaleđene cevi nalaze dužno po sredini podruma, izolujte ih sa obe strane (neka vrsta tunela).

Zašto ste izolovali deo podruma oko cevi?

Manji prostor se daleko lakše i brže ugreje, takođe lakše je održavati temperaturu istog.

Izolovali ste deo podruma, kako odlediti cevi?

Cevi možemo odlediti na više načina. Grejanje cevi grejnim telima je najlakši način zbog nepristupačnosti samih cevi. Naravno, obratiti pažnju da grejna tela polako zagrevaju cevi da ne dođe do njihovog pucanja! Fen za kosu može isto pomoći ali ne uvek! Umotavanje cevi peškirima i sličnim materijalima sa redovnim kvašenjem toplom vodom (ne vrela/vruća voda) se pokazalo kao odličan način da se cevi odmrznu. Grejanje cevi traje do onog momenta kada počne voda slobodno da teče.


Važna napomena! Tokom niskih temperatura, vodovodne cevi se smrzavaju pri čemu može doći do pucanja istih. Isto tako prilikom odmrzavanja cevi može doći do pucanja. Procenat pucanja cevi je daleko manji ukoliko se pridržavate naših saveta. Pucanje cevi prilikom promene temperature je normalna pojava, tako da ukoliko Vam se desi da cev pukne, znajte da se to može desiti svakome.


Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Tagovano u temi