• Kako odlediti cevi u podrumu

Kako odlediti cevi u podrumu na pravilan način da cevi ne puknu. Opisaćemo Vam kako odlediti cevi u podrumu, bitno je da budete strpljivi.

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


KAKO ODLEDITI CEVI U PODRUMU – PRAVILNO

Pre svega, potrebno je da otvorite slavine, baterije i česme iako voda ne teče. Na sledećoj stranici smo objasnili i zašto – Kako odlediti cevi.

Bilo da je u pitanju podrum kuće ili zgrade, princip kako odlediti cevi je isti. Pošto znamo da je podrum uvek hladno mesto da bi uspešno odledili cevi, bitno je da izolujemo deo sa cevima. Najjeftinija izolacija je molerski najlon i lepljiva traka. Ukoliko se zaleđene cevi nalaze u ćošku podruma, izolujte taj deo podruma od poda do plafona. Ako se zaleđene cevi nalaze dužno po sredini podruma, izolujte ih sa obe strane (neka vrsta tunela).

Zašto ste izolovali deo podruma oko cevi?

Manji prostor se daleko lakše i brže ugreje, takođe lakše je održavati temperaturu istog.

Izolovali ste deo podruma, sada sledi kako odlediti cevi u podrumu.

Cevi možemo odlediti na više načina. Grejanje cevi grejnim telima je najlakši način zbog nepristupačnosti samih cevi. Naravno, obratiti pažnju da grejna tela polako zagrevaju cevi da ne dođe do njihovog pucanja! Fen za kosu može isto pomoći ali ne uvek! Umotavanje cevi peškirima i sličnim materijalima sa redovnim polivanjem toplom vodom (ne vrela niti vruća voda) se pokazalo kao odličan način da se cevi odmrznu. Grejanje cevi traje do onog momenta kada počne voda slobodno da teče.

Budite strpljivi i nemojte posustajati. Ovo je jedini način da odledite cevi.

KAKO ODLEDITI CEVI U PODRUMU – POGREŠNO

Kada se pogreši kod grejanja zaleđene cevi, one puknu i tada tek nastaje problem. Da bi se to izbeglo morate pratiti naša upustva i upozorenja kako odlediti cevi u podrumu na pravilan način.

Prvo pravilo jeste da se cev mora odleđivati postepeno i sporo. Znamo da Vam je potrebna voda odmah ali ukoliko pogrešite, cev će pući. Zato, samo strpljenjem i istrajnošću ćete odlediti cevi u podrumu. Ukoliko odleđujete cevi grejanjem pećima, grejalicama ili fenom (ne industrijskim), izvor toplote mora biti dovoljno udaljen od zaleđene cevi. Udaljite izvor toplote toliko da cev bude topla, ne vruća. To je dovoljno da cev izdrži razliku u temperaturi.

Kod umotavanja cevi stvarima i polivanja toplom vodom, bitno je da ste ih lepo utoplili i da je voda zaista topla. Vruća i vrela voda imaju previsoku temperaturu. Zato je topla voda jedino prihvatljiva. Ako budete koristili vodu visoke temperature, cevi će popucati.

Budite obazrivi, sada znate kako odlediti cevi u podrumu na pravilan način i gde možete da pogrešite.


KAKO ODLEDITI CEVI U PODRUMU – NAPOMENA

Tokom zimskih niskih temperatura, deo vodovodnih cevi se smrzava pri čemu može doći do njihovog pucanja. Isto tako prilikom odmrzavanja cevi može doći isto do pucanja. Procenat pucanja cevi je daleko manji ukoliko se pridržavate naših saveta. Pucanje cevi prilikom promene temperature je normalna pojava, tako da ukoliko Vam se desi da cev pukne, znajte da se to može desiti svakome.

Ako ste pratili naša upustva, mala je verovatnoća da će doći do pucanja. Budite strpljivi i pažljivi.


Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Tagovano u temi