• Kako odlediti cevi u potkrovlju

Kako odlediti cevi u potkrovlju na pravilan i bezbedan način. Naše upustvo kako odlediti cevi u potkrovlju a da ne dođe do pucanja cevi.

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


KAKO ODLEDITI CEVI U POTKROVLJU – PRAVILNO

Bitno je da otvorite slavine, baterije i česme iako voda ne teče. Na sledećoj stranici smo objasnili i zašto – Kako odlediti cevi.

Odlediti cevi u potkrovlju je slična radnja poput opisane na stranici –  Kako odlediti cevi u podrumu. Bilo da je u pitanju potkrovlje zgrade ili kuće na isti način obavljate odmrzavanje cevi. Znamo da je u potkrovlju uvek hladno, fijuče hladan vetar na sve strane i slično. Zato prvo pristupate izolaciji dela gde se nalaze zaleđene cevi. Najjeftinija izolacija je molerski najlon i lepljiva traka. Jednostavno ogradite neki prostor oko cevi i spremni ste.

Izolacija dela sa cevima je gotova, kako odlediti cevi u potkrovlju u nastavku.

Uz dosta pažnje pristupate grejanju cevi grejnim telima. Nikako ne prilaziti blizu cevi sa grejnim telima (razne grejalice, peći i slično) da ih ne oštetite. Sa adekvatne udaljenosti zagrevajte cevi, budite uvek uz grejna tela radi sigurnosti! Cevi se odmrzavaju postepeno, nikako na silu! Sem grejnih tela, cevi možete odlediti tako što ćete ih obmotati peškirima ili sličnim materijalima, zatim ih prskati/polivati toplom vodom (ne vrelom i vrućom vodom). Fen za kosu je isto efektivan ukoliko je blago zaledjena cev. Grejanje cevi traje do onog momenta kada počne voda slobodno da teče.

Budite uporni i držite se našeg uspustva.

KAKO ODLEDITI CEVI U POTKROVLJU – POGREŠNO

Budite svesni da se greške prilikom odleđivanja cevi skupo plaćaju, stoga budite pažljivi. Ako nameravate odlediti cevi grejanjem pomoću peći ili grejalice, vrlo je bitno da ih dovoljno odmaknete do cevi. Ako približite grejno telo previše cevima, zbog visoke temperatute, cevi će pući. Gledajte da udaljenost bude tolika da su cevi tople i da se ne greju previše. Normalno je da su cevi u početku hladnije.

U slučaju da želite odlediti cevi u potkrovlju toplom vodom, nemojte to raditi vrelom vodom. Znamo da želite što pre da odledite cevi ali ovo nije način (kako odlediti cevi u potkrovlju). Cevi će kao i kod zagrevanja grejalicom pući usled visoke temperature. Zato je bitno da budete strpljivi. Nemojte zamotavati delimično cevi, već ceo deo za koji smatrate da je zaleđen. Postepeno ih polivajte toplom vodom, nemojte praviti previše razmaka između polivanja.

Takođe, nemojte odustajati, ako ste već krenuli istrajte do kraja. Mokre cevi ili obmotane mokrim stvarima će usled velike pauze zalediti. Tada imate veći problem.

Sada kada znate kako odlediti cevi u potkrovlju, samo napred.


KAKO ODLEDITI CEVI U POTKROVLJU – NAPOMENA

Tokom niskih temperatura, vodovodne cevi se smrzavaju pri čemu može doći do njihovog pucanja. Isto tako prilikom odmrzavanja cevi može doći do pucanja. Procenat pucanja cevi je daleko manji ukoliko se pridržavate naših saveta iznad. Bitno je da znate da pucanje cevi prilikom promene temperature je moguća pojava. Ukoliko Vam se desi da cev pukne, znajte da se to može desiti svakome.

Samo se držite naših saveta iznad i polako, strpljivo pokušajte odlediti cevi u potkrovlju.


Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Tagovano u temi