Kamenac u bojleru

Čišćenje kamenca iz bojlera, zamena grejača na bojleru – 011/407-8-100 i 064-049-111-4

Informacije u vezi bojlera – link > Bojleri


Servis bojlera Beograd – više informacija na – www.vodoinstalateribeograd.com/servis-bojlera-beograd


Vaš bojler u stanu je relativno nov, ali u zadnje vreme bojler slabo greje vodu i topla voda se brže troši nego ranije. Takođe, moguće je da čujete pucketanje i zujanje u bojleru. Navedeno govori da imate kamenac u bojleru.
Kamenac u bojleru je redovna pojava kod nas zbog tvrdoće vode, tako da nema potrebe da se brinete da li se Vaš bojler pokvario. Naravno, postoji mogućnost da ima potrebe za zamenom grejača u bojleru (zamena grejača na bojleru). Gumica koja služi za dihtovanje između grejača i kazana bojlera se svakako menja posle svakog skidanja grejača (servis bojlera).

Kamenac u bojleru nastaje prilikom zagrevanja vode u bojleru na 60+ stepeni. Pri nastanku kamenac se vezuje za grejno telo u ovom slučaju sam grejač u bojleru. Vremenom se kamenac toliko nataloži da utiče na sam učinak grejača da zagreje vodu u bojleru. Pored toga ukoliko kamenca ima u većim količinama, grejaču se radni vek drastično smanjuje. Ukoliko su uočljive promene na samom grejaču bojlera, bilo bi poželjno zameniti ga novim grejačem.

Sugrađani olako shvataju ovaj problem, i ne obraćaju pažnju na ukazivače koji im jasno naglašavaju da postoji problem sa bojlerom. Pored toga što bojler sporije greje vodu, smanjio se capacitet vode u odnosu na ranije, dužina zagrevanja bojlera se znatno promenila. Promenom brzine zagrevanja bojlera (duži period zagrevanja bojlera nego ranije), bojler troši više struje da zagreje istu ili manju količinu vode (nekad se vreme zagrevanja bojlera udvostruči). Pored toga što sugrađani imaju manje tople vode za svoje potrebe (koja se znatno sporije greje), račun za struju se takođe povećava.


Slična tema – Naši saveti koji bojler kupiti


Ukoliko primetite neke od navedenih pokazatelja da nešto nije u redu sa bojlerom, čišćenjem kamenca iz bojlera možete da spasete i sam grejač bojlera i tako mu produžite radni vek. Količina kamenca u bojleru može da Vas iznenadi, može da naraste tokom godina korišćenja bojlera i do nekoliko centimetara u dnu bojlera (težina kamenca može da iznosi i nekoliko kilograma). Pošto se kamenac lepi za grejač bojlera, stvara se sloj kamenca oko grejača koji manje propušta toplotu i tada se grejač više i duže greje da bi zagrejao vodu. Baš na mestima gde je kamenac bio najdeblji, dolazi do promena na grejaću usled prezagrevanja. Sve ovo može da se izbegne ukoliko na svake dve godine očistite bojler od kamenca.

Pošto sada znamo da ukoliko je temperatura vode u bojleru 60 ili iznad 60 stepeni, tada nastaje kamenac, onda je logično da se kamenac lepi za cevi kroz koje prolazi vrela voda i ostale sanitarije koje koriste istu vrelu vodu.

Za ispravno i sigurno čišćenje bojlera od kamenca, bitno je da angažujete vodoinstaletra ili električara.

Kamenac-na-grejacu-bojlera

Kamenac na grejaču bojlera – primer

Primer-grejaca-u-loncetu-za-zagrevanje-vode---kamenac

Primer grejača u lončetu za zagrevanje vode – kamenac

Velika-kolicina-kamenca-u-bojleru-u-predelu-grejaca-bojlera

Velika količina kamenca u bojleru u predelu grejača bojlera

Ukoliko želite da saznate još nešto u vezi bojlera, kliknite ovde – bojleri.

Kamenac može da utiče i na normalan rad tuš baterije – za više informacija u vezi tuš baterije kliknite ovde – tuš baterija.

Teme koje Vas možda zanimaju:

Kako uštedeti vodu

Renoviranje kuhinje

Dovod vode za kuću

Curenje vode od komšija iznad

Pozovite nas!