Curenje vode od komšija iznad

Sanacija curenja vode od komšije iznad011/407-8-100 i 064/049-111-4


Danas ćemo Vam opisati situaciju u kojoj starija sugrađanka ima problem sa komšijama u stanu iznad.

Po dolasku na lokaciju, sugrađanka nas je informisala o problemu koji ima. Radi se o kapanju vode sa plafona kupatila i jednim delom dnevnog boravka. Dve nedelje pre učestalijeg kapanja vode sa plafona, sugrađanka je primetila fleke na plafonu kupatila pa zatim i fleke na plafonu dnevnog boravka. Prvo je pomislila da se radi o prolaznoj buđi na plafonu, nakon nedelju dana je počelo i kapanje vode.

U medjuvremenu je zvala svoje komšije iznad da im pokaže fleke i kapanje vode, na šta su komšije odgovorile negiranjem da je izvor problema nastao kod njih. Do našeg dolaska, kapanje se ubrzalo i time u toku dana je dolazilo do mini poplave u stanu. Stradao je parket u dnevnom boravku, sugradjanka je morala da ispomera stvari i tehniku u tom delu stana da ne stradaju i oni. Odmah smo znali gde je problem koji se dodatno pogoršavao zbog negodovanja komšija iznad da uopšte proverimo da li je kod njih nastala havarija. Nakon polučasovnog ubeđivanja ušli smo u stan  iznad i krenuli sa analizom.

Pri ulasku u kupatilo stana iznad primetili smo da je ono znatno prošireno u odnosu na kupatilo ispod(kupatilo kod sugrađanke). Dugogodišnje iskustvo govorilo nam je da se radi o nedavnom renoviranju kupatila, tako je i bilo. Pošto smo već znali lokaciju kapanja vode sa plafona u stanu ispod, posao oko potencijalnog mesta gde je uzrok problema je upola rešen(u ovom slučaju). Iznad mesta gde su se pojavile fleke na plafonu a kasnije je došlo do kapanja vode nalazi se slivnik kupatila. Slivnik pre renoviranja kupatila bio je na drugom mestu u kupatilu, nakon renoviranja kupatila on je pomeren zbog proširenja kupatila. Prilikom pomeranja slivnika, odvodna cev slivnika je napukla. Ne znamo da li je cev za slivnik kupljena sa greškom ili je tokom instalacije vodovodnog i odvodnog sistema napukla. Svakako kolege vodoinstalateri su morali temeljno prekontrolisati cev.

Napukla cev slivnika može da izazove poplavu u stanu ispod?

DA! Kroz sam slivnik ne prolazi mnogo vode, ali se u njega slivaju otpadne vode lavaboa, tuš kabine, kade, bidea. Kada je reč o napukloj odvodnoj cevi slivnika, tu može da curi malo ali i puno vode. U slučaju pomenute sugrađanke, kroz napuklu cev slivnika curi dosta otpadne vode. Pored propusta kod ugradnje napukle cevi, javlja se i propust loše odrađene hidroizolacije kupatila. Tokom nekoliko dana od renoviraja kupatila voda  koja je curila kroz odvodnu cev slivnika se nakupljavala u podu kupatila. To je razlog zašto su prvo se pojavile fleke na plafonu a kasnije i voda je počela da curi sa plafona.

Rešenje ovog vodoinstalaterskog problema jeste da se demoliraju pločice iznad odvodne cevi slivnika kupatila, zatim da se cev popravi ili zameni. Već se pitate šta se dešava sa vlasnicima stana koji su negodovali i naš ulazak u stan. Prošlo je dobrih sat vremena u ubeđivanju komšija da se reši vodoinstalaterski problem, u tome smo pomogli koliko smo mogli naglašavajući kakvi sve problemi mogu tek da nastanu. Na kraju su komšije pupustile i odlučile da pokriju cenu sanacije i da nadoknade štetu komšinici ispod njih.

Kakvi problemi mogu da nastanu u ovom slučaju?

Pored pomenutog parketa koji je stradao, tehnika na koju kaplje voda može lako da izazove požar u stanu, kući, što je najgori scenario. Pored požara, mogu da stradaju razne vrednosti, najbolji primer je stan u kome je stradalo 15 skupocenih bundi. U tim slučajevima se redovno ide na sud, što nikome ne donosi dobro.

Problemi poput opisanog se mogu izbeći, na primer da su komšije reagovale NA VREME, odvodna cev slivnika kupatila bi se morala promeniti ali nadoknada štete se mogla uzbeći!

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Teme koje Vas možda zanimaju:

Curenje vode – plafon

Curi voda sa plafona kupatila – poplava

Napukla cev – sanacija

Plafon – curi voda

Zagušenja – kako i zašto

Popravka vertikale fi 110


Pozovite nas!