Zamena perlatora

Danas pričamo o perlatorima, oni nam filtriraju vodu, zadržavaju sitne kamenčiće i prljavštinu koja se nalazi u vodi. Naravno da voda iz bunara i vodovoda nije savršeno čista, a pogotovo ne posle poplava koje su nas zadesile.
Ukoliko nekoliko godina niste čistili perlator, desiće se da voda slabije protiče kroz njega, tako da će česma/baterija sudopere, baterija lavaboa ili baterija bidea propuštati manje vode. Nekad taj manji pritisak vode u bateriji sudopere ili lavaboa nećete ni primetiti, vremenom će prtiisak biti znatno manji i posle zamene perlatora ili čišćenja perlatora razlika u pritisku će biti drastična.
Zato je bitno da svaka česma ili baterija za vodu poseduje svoj perlator radi filtriranja vode. U suprtonom možete da unesete u organizam raznu prljavštinu ili još gore sitne kamenčiće čija pojava u vodi za piće nije uopšte retka.
Zamena perlatora na bateriji sudopere nije teška niti kompikovana, tako da nju može izvršiti svako sa odgovarajućim alatom poput klešta ili ključa. Perlator se skida odvrtanjem, obratiti pažnju da se koristi adekvatan alat. Možete da očistite perlator od kamenca ili prljavštine ili da kupite novi perlator.
Treba obratiti pažnju pri zavrtanju perlatora da je adekvatno ubačen u ležište i da su navoji perlatora i česme ili baterije lepo legli. Nema potrebe za prejakim zatezanjem perlatora, zategnite ga do momenta kada Vam perlator pruža jači otpor.
Nakon zavrtanja perlatora, potrebno je polako pustiti vodu na česmi ili bateriji. Blago puštanje vode je bitno da ukoliko niste lepo zavrnuli perlator voda ne curi (vode ne šiklja) sa strane.
Za zamenu perlatora Vam nije potrebna usluga vodoinstalatera, sem ukoliko niste upoznati sa odvrtanjem ili zavrtanjem zavrtnja.

 

Zapušeni perlator kamenac

Zapušeni perlator kamenac

Zamena perlatora na slavinama u kupatilu

Zamena perlatora na slavinama u kupatilu

Zamena perlatora na bideu u kupatilu

Zamena perlatora na bideu u kupatilu

 

Teme koje Vas možda zanimaju:

Kako uštedeti vodu

Zaleđena cev

Kako sprečiti mrlje na staklu tuš kabine

Zagušenja i odgušenja

Pozovite nas!