Zagušenja i odgušenja

Zagušenje i odgušenje kade, wc šolje, lavaboa, slivnika i sudopere – hitne intervencije Beograd. Radimo non stop, dolazimo odmah na adresu.


Zbog neinformisanosti sugrađana u vezi zagušenja i odgušenja kade, wc šolje, lavaboa, slivnika i sudopere, rešili smo da detaljno objasnimo kako nastaju i kako se uklanjaju pomenuta zagušenja.

Naš tim obavlja stručno i pozdano odgušenje kanalizacije svih vrsta, svih zagušenja. Oslonite se na nas u svakom trenutku. Izdajemo račun na sve naše usluge.

Odgušenje kade

Kada i njen sliv mogu biti zapušeni zbog više uzročnika. Najčešći uzročnik zagušenja kade su DLAKE, koje se nakupe pa zajedno sa penom prouzrokuju zagušenje kod samog slivnika ili pak dalje. Kao autor ovog teksta priznaću Vam da sam kao mali krišom prao svoje blatnjave cipele ili čizmice(pune kamenčića, trave i peska) u kadi, nakon čega je dolazilo do zagušenja kade. Na moju sreću tada, niko nije saznao da sam jedini krivac bio ja nekoliko puta.

Veoma je neugodno da se to sanira(pogotovo scenario gde su u pitanju dlake zajedno sa sapunom). Takva odgušenja se rade ručno sajlom, ona teža odgušenja mašinski. Zagušenje kada ili tuš kabina možemo sprečiti isključivo pažnjom i stavljanjem plastičnih sita u sam slivnik kade.

Plastčna sita su najjeftinija vrsta zaštite od zagušenja kade! Jednostavno se instaliraju i redovnim čišćenjem umanjujemo mogućnost zagušenja kade.

Odgušenje lavaboa

Lavabo kao i kada odnosno tuš kabina u najvećem broju slučajeva je zapušen zbog DLAKA koje se zaglavljuju u sifon a ređe do samog zagušenja dolazi u zidu. Potrebno je paziti šta Vam odlazi u sifon lavaboa, takođe je potrebno taj sifon s’ vremena na vreme i čistiti.

Sve je to jednostavnije, lakše i jeftinije uraditi nego čekati do zagušenja i morati zvati i plaćati vodoinstalatera. Takodje kao kod kada i tuš kabina odgušenje se vrši ručno, ručnom sajlom ili mašinskom saljom.

Ukoliko primetite sporije oticanje vode u lavabou, reagujte na vreme i pozovite vodoinstalatera. Pravovremeno reagovanje je uvek najbolja opcija!

Odgušenje WC-šolje

WC-šolje mogu biti zapušene velikim brojem uzročnika, zbog široke cevi i širokog odvoda same WC-šolje. Često dolazi do zagušenja zbog razno raznih plastičnih kutijica u kojima stoji WC kozmetika. One zajedno sa vodom odu van solje u kanalizacionu cev te se na prvoj krivini zaglave. Potom na njih naleti bačeni papir pa se i on zaglavi na tu plastiku i puni kanalizacionu cev. Na kraju nema nikakvog protoka kroz kanalizacionu cev i puštena voda u WC-šolju ne odlazi.

Tada nastaje jako zagušenje wc šolje i jedini način da se odguši jeste mašinsko odgušenje wc šolje.

Problemi usled zagušenja wc šolje

Najšire kanalizacione cevi su cevi od WC-šolje i na njih se priključuju sve ostale cevi od svih potrošača. Kod jakog zagušenja dolazi do izlivanja fluida po kupatilu i kuhinji, najčešće iz slivnika jer je i to najniža tačka odvoda u kupatilu.

Zagušenje WC-šolje možemo sprečiti tako što ćemo posebno obratiti pažnju na tog potrošača da ne ubacujemo: kese, vlažne maramice, puno papira ili neke druge slične stvari. Da bi nam sve ovo bilo jasnije, redovno na terenu nailazimo na pelene, plastične flase, grašak, kiseli kupus pa čak i na koru od lubenice u kanalizacionoj cevi, koja je mogla proći jedino kroz WC-šolju.

Odgušenje WC-šolje se vrši ručno ako je problem lokalnog karaktera odnosno ako je to zagušenje u samoj WC-šolji. Za sva dalja zagušenja neophodno je skidati WC-šolju gde se uglavnom uvek pokidaju šrafovi koji je pričvršćavaju jer su istrošeni od nagrizanja amonijakom. Sva ta daljna odgušenja se rešavaju isključivo mašinskim putem.

Nakon uspešnog odgušenja, kolege vraćaju i montiraju wc šolju na isto mesto. Tako da nećete primetiti ni da je šolja skidana.

Odgušenje slivnika

Slivnik se lako zaguši dlakama, zemljom, peskom, kamenčićima, koncima, kao i svim drugim stvarima koja se mogu naći na pločicama u kupatilu. Često sama deca iz radoznalosti ili igre zaguše slivnik pastom za zube, praškom za pranje, raznim vrstama paste, glinom, gumicama za kosu, gumicama za brisanje, vatom, štapićima za uši i ostalim raznoraznim njima zanimljvim stvarima.

Slivnike treba redovito čistiti da ne bi došlo do takvih zagušenja. Bez obzira ako su besprekorno čisti, iz njih može da se vraća tečnost ako je zagušenje bilo gde u stanu ili kući jer je to najniža tačka odvoda u kupatilu. Sama odgušenja slivnika se vrše mašinskim sajlama koje su se pokazale kao najbolje moguće rešenje.

Odgušenje sudopere

Sudopera je najčesce zagušena raznim mastima od hrane i njenim najvećim neprijateljem sosom od kafe, koji se u kombinaciji sa tim mastima lepi i taloži po zidovima kanalizacionih cevi. Nešto slično kao holesterol u krvnim sudovima i sve više se smanjuje protok vode što na kraju dovodi do potpunog zagušenja.

Dešava se da deca doprinesu bržem zagušenju sudopere sipanjem paste za zube u sudoperu, takođe mogu da ubace i dugačak konac u sudoperu i time zaguše sudoperu istog mometa. Zagušenja mogu biti u samom sifonu, najčešće u kanalizacionim cevima koje se nalaze u zidu. Moramo dobro obratiti pažnju šta bacamo u sudoperu koja je gotovo uvek najprljavija, prljavija i od kanalizacione cevi. U sudoperi i u sifonu sudopere je pravo leglo bakterija koje nadmašuju čak i količinu bakterija u cevima WC-šolje gde prolaze fekalije.

Mašinsko odgušenje sudopere se vrši skoro uvek – mašinski, relativno retko je moguće odgušenje sudopere obaviti ručnom sajlom.

VOMA sistem za odgušenja

U svim pomenutim odgušenjima imamo i takozvani VOMA sistem(napredni sistem za odgušenja) koji se koristi kod teških zagušenja gde ne pomaže ni mašinska sajla ali i kod čišćenja svih naslaga sa unutrašnjosti cevi. Ukoliko želite da Vam cevi budu čiste kao prvog dana, VOMA sistem za odgušenja je najbolje rešenje.

VOMA sistem radi tako što izbacuje vodu na diznu od vrha na crevu i to pod pritiskom 200 atmosfera-bari. Sa tim sistemom je moguće odgušiti i najteža zagušenja. Naš tim poseduje nekoliko VOMA sistema i u mogućnosti je da odguši sve vrste zagušenja na svim lokacijama.

Koje je najbolje odgušenje?

Ako se pitate koje je najbolje odgušenje, kratak odgovor je mašinsko. Ali, da li je uvek mašinsko odgušenje najbolje rešenje problema? Odgovor na to pitanje nije jednostavan ni kratak.

Pre svega sve zavisi od tipa zagušenja i lokacije problema u cevima. Kolege po dolasku donose odluku kojom metodom će odgušenje obaviti. Nekad je potrebno snimanje unutrašnjosti cevi kako bi se donela najbolja odluka. Kada imamo tačno stanje cevi i lokaciju zagušenja, lako donosimo odluku kako rešiti problem.

Nije uvek potrebno snimanje, kolege na osnovu svog iskustva u većini slučajeva dobro procene problem i reše ga bez ikakvih problema. U glavnom se opredeljujemo za mašinsko odgušenje iz razloga što je dovoljno brzo i jako da probije sve čepove zagušenja. Kod ručnog tipa to nije slučaj i on se koristi samo kod blagih zapušenja koja su vrlo retkla. Kod najtežeg tipa zapušenja VOMA ima bitnu ulogu i jedino ona rešava problem. Opet sa druge strane ona nije svuda primenljiva, ali to ostaje na kolegama da odluče na licu mesta kako obaviti posao.

Snimanje cevi kamerom

Uz svu opremu i tehniku mi posedujemo i kamere visoke rezolucije koje u boji snimaju unutrašnjost cevi i tačno pokazuju na kojoj razdaljini je doslo do zagušenja, koji je uzrok tog zagušenja ili uzrok pucanja cevi. Takođe da li je zemlja upala u nju i sve druge probleme vezane za to.

Sa kamerom zaista vidimo sve što se dešava u kanalizaciji te je to nepogrešiv način da se dođe do prave dijagnoze. Snimanje cevi kamerom se koristi prilikom zagušenja i oštečenja kanalizacionih cevi.

Nadamo se da smo Vas detaljno informisali kako dolazi do zagušenja i kako se ona saniraju.

Vas Vodoinstalateri Beograd Tim


Teme koje Vas možda zanimaju:

Odgušenje vertikale/horizontale

Ugradnja kade

Zamena bojlera

Kako uštedeti vodu

Kamenac u bojleru

Adaptacija kupatila

Renoviranje kuhinje


Pozovite nas!