Loša Adaptacija kupatila

Loša Adaptacija Kupatila, saznajte na vreme, spasite sebe dodatnog troška. Loša adaptacija kupatila se može izbeći uz prave savete. Objasnićemo Vam detaljno ispod.


Adaptaciju kupatila treba ozbiljno shvatiti, što i radi većina sugrađana. Problem se javlja kada naše “kolege” loše izvedu adaptaciju kupatila. Tada sugrađani koji su želeli da jeftinije plate adaptaciju zovu nas.

Naš posao je da znamo šta loša adaptacija kupatila može doneti, i to ćemo Vam ispod opisati. Stoga je bitno da na vreme saznate kako da prepoznate loše majstore.

Naša preporuka Vam je da pročitate ceo tekst o ovoj temi, iznenadićete se šta je sve moguće.

Loša adaptacija kupatila – saveti

Danas, pored interneta lakše se dolazi do informacija u vezi svega pa i u vezi loše adaptacije. Pa da krenemo sa savetima.

Loša adaptacija kupatila – cena

Cena je bitan faktor na osnovu koga većina sugrađana se odluči da li će im neko raditi adaptaciju kupatila ili ne. Razumljivo i potpuno opravdano je što većina odabere najjefitniju ponudu za adaptaciju.

Ali u većini slučajeva, to donosi veliki i skoro pa garantovani rizik – loša adaptacija kupatila.

Danas postoji veliki problem sa pronalaženjem vodoinstalatera i keramičara uopšteno. Pogotovo ako su nam potrebni majstori zanata koji svoj posao obavljaju adekvatno i pouzdano. Većina najboljih se trajno preselilo van zemlje gde im je viša plata. Ostale su kolege koje odlično rade svoj posao i žele da ostanu ovde. Ali, ostale su i priučene kolege koje nisu kvalifikovane da rade u drugim državama.

Cena Vam može reći sve uz još par faktora o kojima ćemo pisati ispod.

Niska cena adaptacije kupatila

Nerealno niska cena svake usluge je sumnjiva i može nam naglasiti da se radi o slabom kvalitetu usluge. Zapitajmo se zašto bi neko naplatio svoje usluge drastično manje ako se radi o kvalitetu? Uzećemo adaptaciju kupatila kao primer.

Nama prvo pada na pamet da se adaptacija radi brzinski, na količinu urađenog posla gde fokus nije na kvalitetu. Kvalitet je sporedna stavka, brzina rada je od najbitnijeg značaja. Treba imati na umu da dobri majstori uvek imaju posla i samim tim ne rade za najnižu cenu. Ko onda radi najjeftinije adaptacije kupatila?

Priučene kolege koje smo Vam spomenuli iznad ili kolege koje brzinski rade adaptacije (ne poštuju rokove struke i u brzini greše).

Tu nastaju razni problemi, neke možemo sanirati a pojedini zahtevaju ponovnu adaptaciju. Naš savet Vam je da izbalansirate izmeđju najniže i najviše cene, da nađete neku sredinu (da se izbegne loša adaptacija kupatila).

Loša adaptacija kupatila – šta posle?

U većini slučajeva radimo demoliranje celog kupatila i ponovo adaptiramo kupatilo na pouzdan način. Pitate se zašto to radimo, kada je kupatilo koliko toliko adaptirano?

Moguće su situacije gde je problem rešiv samo snimanjem cevi kamerom i zamenom jednog malog dela cevi ali u glavnom su problemi globalne prirode.

Dešava se da su kolege napravile par manjih grešaka prilikom adaptacije kupatila (pločice nisu lepo zalepljene, sanitarija nije lepo legla…). Na žalost u većini slučajeva kolege vodoinstalateri prave velike greške i vlasnici tih stanova plaćaju ceh. Dešava se da posle loše adaptacije kupatila, vodoinstalateri koji su bili zaduženi za izvođenje radova jednostavno se ne javljaju na telefon (znaju zašto ih klijenti zovu). Očigledna je loša adaptacija kupatila ali i bezobrazluk kolega.

To osuđujemo i to je izuzetno neprofesionalno i moralno neprihatljivo. Dešavaju se situacije kada dođemo na lice mesta i vidimo u kakvom su stanju kupatila, neprijatno se iznenadimo. Za prepravljanje loše adaptiranog kupatila nismo u mogućnosti da dajemo garanciju jer ne radimo ceo posao mi. Svaki ozbiljan vodoinstalater će Vam isto reći.

Da bi Vama garantovali za naše usluge, moramo ceo posao odraditi kako treba.

Loša adaptacija kupatila – šta je sve moguće?

Nailazili smo na kupatila gde su mešane metalne i plastične cevi, cevi koje vire iz zidova (a mesto im je u zidu). Zatim, pločice su naslagane skoro jedna na drugu (pločice trebaju da budu u savršenom razmaku jedna pored druge), pločice odpadaju sa zidova. Takođe, sanitarije su nakrivljene ili oštećene, wc solje nisu pričvršćene za pod, lije voda iz pločica niz zidove (cevi iza pločica nisu dobro ugrađene ili su probušene). Još da navedemo da je česta loša termoizolacija kupatila, ravnajući sloj kupatila nije pravilno urađen pa voda ne odlazi kroz odvod već se zadržava u kupatilu… loša adaptacija kupatila.

Znamo, muka Vas uhvati kada samo pročitate ovako nešto, a sada zamislite da Vam voodinstalater priredi ovakav cirkus umesto kvalitetne adaptacije kupatila!

Adaptacija kupatila nije jeftina investicija, zato treba odabrati prave vodoinstalatere za takav posao.


primer adaptacije kupatila beograd

Adekvatna adaptacija kupatila


Loša adaptacija kupatila – saveti

Svaka firma ili samostalni vodoinstalater poseduje fotografije adaptiranih kupatila. Zahtevajte da Vam priloži par fotografija i pazite da Vam ne podmetnu fotografije sa interneta.

Obratite pažnju da li su vodovodne i kanalizacione cevi pravilno postavljene, nisu krive. Takođe, pločice moraju biti savršeno raspoređene, razmak između njih mora biti svuda jednak. Sanitarije moraju biti isto tako pravilno postavljenje, da nisu nakrivljene ili oštećene.

Sve navedeno je ono što može Vama dati sumnju da je u pitanju loša adaptacija kupatila.

Loša adaptacija kupatila – materijali

Kod adaptacije kupatila, kvalitet materijala je jednako bitan koliko i kvalitet same usluge. Nemojte pristajati na materijale lošeg kvaliteta radi uštede novca, može Vas skupo koštati.

Adaptacija kupatila – loš kvalitet cevi

Kvalitet cevi je veoma bitan pošto se radi o vodovodnim cevima koje su pod pritiskom i kanalizacionim cevima koje mogu lako da napuknu usled lošeg kvaliteta.

Pored kvaliteta cevi, bitno je da ih vodoinstalater adekvatno spoji. Često se dešavaju situacije gde sastavi cevi popuste nakon adaptacije kupatila. Tada nastaju veliki problemi poput pojavljivanja vlage i curenje vode sa pladona u prostorijama ispod kupatila.

Loša adaptacija kupatila – pucanje cevi

Pucanje i curenje cevi nakon adaptacije kupatila se javlja odmah po puštanju u rad kupatila ali i nakon nekoliko dana pa čak i meseci. Često se dešava da za curenje u jedinicama ispod bude krivac loša adaptacija kupatila. O ovome ćemo opširnije ispod.

Loša adaptacija kupatila – pažnja na majstorima

Ako imate bilo kakve sumnje u rad majstora koji je već počeo sa radom, poželjno je da budete prisutni. Pratite šta radi i kako radi. Budite slobodni da ga pitate sve šta Vas zanima, naravno gledajte da to radite kada zaista ima potrebe za time.

Držite se dogovora sa majstorima oko izgleda kupatila i rasporeda sanitarija. Svako odstupanje Vam je signal da treba da se umešate.

Loša adaptacija kupatila – mogući problemi

Već smo spomenuli pojedine probleme koji su mogući prilikom loše obavljenog posla. Potrudićemo se da Vam izložimo većinu ostalih kako bi bili potpuno informisani.

Loša adaptacija kupatila – vodovodne instalacije

Pomenuli smo iznad da su vodovodne instalacije pod visokim pritiskom. Loš odabir vodovodnih cevi može doneti velike probleme. Ukoliko Vi obezbeđujete cevi, dajte koji dinar više i obezbedite sebe. Ako vodoinstalater obezbeđuje cevi, naglasite da želite kvalitetne cevi, zahtevajte neku sredinu što se tiče cene cevi.

Adaptacija kupatila – cevi

Vodovodne i kanalizacione cevi mogu napući ili prsnuti, u tim slučajevima dolazi do izlivanja vode pod pritiskom ili fekalija. U oba slučaja moguća je manja šteta (manje verovatno) i velika šteta (havarija).

Vodovodne cevi su stalno pod pritiskom ali variranje pritiska je moguće i tada može doći do pucanja. Tada pod visokim pritiskom voda ulazi iz cevi i poplava nastaje prilično brzo. Čak je moguće pucanje vodovdne cevi zbog neispravnog bojlera.

Kada kanalizaciona cev pukne, u zavisnosti od veličine napukline primećuje se pre ili kasnije izlivanje sadržaja. Nekad su potrebni dani da se primeti izlivanje fekalija iz kanalizacione cevi.

Bitno je da se odlučite za kvalitetne cevi, složićete se.

Adaptacija kupatila – ventili

Ventii su izuzetno bitni, od njih zavisi da li zaustavljate poplavu ili ne. Uvek, ali uvek se opredelite za kvalitetnije ventile. Kvalitetan ventil se retko kvari i daleko je pouzdaniji od jeftinog ventila.

Ventil sam po sebi može doneti probleme ako pukne. Tada iz njega izlazi velika količina vode i poplava nastaje brzo. Pored poplave, ventil donosi probleme u prostorijama ispod kupatila. Pojavljivanje vlage na plafonu i zidovima ispod kupatila se u priličnom procentu prepisuje ventilima.

Ventili mogu da kaplju a da vi to ne primetite. Voda se skuplja između zida i pločica kupatila i polako se sliva u prostoriju ispod. Nekad su potrebni dani da se primeti vlaga i kapljanje vode.

Adaptacija kupatila – slivnik

Slivnik je prilično čest uzročnik probijanja vode u prostorijama ispod adaptiranog kupatila. Ovde su može biti kriv vodoinstalater ili kvalitet materijala. Nestručan vodoinstalater može prilikom postavljanja slivnika sa cevima kanalizacije da prignječi neki od cevi. Tada, cev puca i tek nakon nekog vremena počinje da pravi problem.

Takođe, loše spajanje cevi sa slivnikom donosi isti problem.

Sa čime smo se susretali

Tokom dosadašnjeg rada smo se naviđali svega i svačega. Odličan primer jeste problem sa troduplim slojem pločica u jednom kupatilu na Novom Beogradu. Radili smo renoviranje kupatila i tokom procesa skidanja pločica uvideli smo da nije nalepljen jedan sloj već tri sloja pločica. Bivši vlasnik stana je kako bi smanjio trošak renoviranja nije skidao stare pločice već je samo lepio nove na stare. Tako da smo tom prilikom skinuli daleko veću količinu pločica i odpremeli je na deponiju. Sve to je trenutnom vlasniku stana podiglo trošak ali to niko nije mogao znati.

Takođe lep slučaj za spomenuti jeste dupla instalalacija vode. Da, dobro ste pročitali, postoji slučaj gde je klijentu u kupatilu umesto da se skinu stare instalacije vode samo su dodate nove. Po zidovima kupatila se protežu duple cevi vodovoda ali samo jedna linija radi, bar se toliko potrudio voodinstalater koji je radio renoviranje. Što je još čudnije klijent se uopšte nije binio kada je video kuda ide posao sa cevima.

Loša adaptacija kupatila – zaključak

Veoma je bitno da odaberete prave ljude za adaptaciju kupatila i kvalitetan materijal. Često se dešava da sugrađani koji su odlično prošli sa cenom adaptacije imaju naknadne probleme i troškove. Nekad je dovoljna sanacija slivnika ili dela cevi. Tada kolege obrađuju deo poda ili zida i troskovi su manji.

Ali, nekad je potrebno ponoviti adaptaciju, to je jedino rešenje.

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim


Adaptacija kupatila galerija slika

Adaptacija kupatila galerija slika V2

Adaptacija kupatila galerija slika V3

Adaptacija kupatila galerija slika V4


 

adaptacija kupatila Beograd - ugradnja tuš kabine, wc školjke, lavaboa sa ogledalom i bidea

Adaptacija kupatila Beograd – ugradnja tuš kabine, wc školjke, lavaboa sa ogledalom i bidea.

adaptacija kupatila - ugradnja lavaoboa sa ogledaom

Adaptacija kupatila – ugradnja lavaoboa sa ogledaom

adaptacija kupatila - ugradnja lavaoboa sa ogledaom

Adaptacija kupatila – ugradnja lavaoboa sa ogledaom

daptacija kupatila beograd - izuzetan izbor pločica, možemo pohvaliti našeg klijenta zbog toga. lep primer antikliznih pločica.

Adaptacija kupatila Beograd – izuzetan izbor pločica, možemo pohvaliti našeg klijenta zbog toga. Lep primer antikliznih pločica.

Pozovite nas!