Bojleri

Ugradnja, zamena, popravka i čišćenje bojlera – 011/407-8-100 i 064/049-111-4

Zakažite intervenciju(regularne i hitne intervencije) i do nekoliko dana u napred. Dodatno o bojlerima saznajte na sledećem linku > Bojleri info


Na tržištu postoji mnogo vrsta bojlera. Za kućnu upotrebu koristimo termoakumulacione bojlere

Svi ti bojleri imaju cev za dovod hladne vode i drugu cev na koju izlazi topla voda. Imamo bojlere i sa tri cevi koji se koriste kod etažnog grejanja. Naime, treća cev služi kao protočna kroz koju uvek od kotla kruži topla voda te greje kazan. Ima raznih intriga o tome da li da bude non stop uključen ili samo dok je jeftina struja. Bojler je najbolje držati uvek uključen jer tada on nekoliko puta tokom dana samo dogreva vodu i to na kratko. Ukoliko je isključen, voda koja je bila ugrejana(potrošnja bojlera) u njemu se brzo ohladi te je potrebno mnogo vremena da se opet zagreje.

Naravno, uvek se mora ugasiti kada se ide na kupanje jer u slučaju probijanja grejača, napon od 220V je uvek u kazanu. Takav strujni udar preko vode ništa ne može da preživi. Takodje treba obratiti pažnju na sigurnosni ventil bojlera koji stoji na cevi hladne vode. Njega je poželjno zameniti svakih godinu dana. Neispravan sigurnosni ventil je zadnja tačka odbrane da ne bi ste imali bombu u kući.Ne retko se desi da na bojleru otkaže radni a potom i sigurnosni termostat. Tada se bojler nekontrolisano greje a voda u njemu ključa. Ta para negde mora da izbije. Ako je i sigurnosni ventil neispravan, nema tog kazana koji ce to izdržati. Iako je bazdaren na 30 atmosfera, može da izdrži i 50. Međutim i da je 5000 atmosfera, po zakonu fizike ta para mora da izađe.

Možete pronači na internetu stanove gde je eksplodirao bojler. Zidovi od kupatila ne postoje a geleri od kazana kroz prozor odlete 500 metara. Prava bomba. Naravno to se retko dešava ali se ipak desava, a naš čovek uvek kaže pa neće valjda kod mene. Ne pažnjom se negde svakako desi. Sprečite da se ne desi kod vas.

Za kupatilo se koriste bojleri od 30 pa do 220 litara a što zavisi od potrebe domaćinstva. Najčešće se koriste bojleri od 80 litara i najčešče zadovoljavaju potrebe. Imamo i male protočne kuhinjske bojlere. Oni su kapaciteta od 5 do 20 litara. Postoje takođe i kuhinjski termoakumulacioni bojleri sa sigurnosnim ventilom i oni su u stvari minijaturna kopija velikih bojlera.

Protočni bojleri su bojleri koji nisu pod pritiskom a razlika koju primećujete je ta kada se voda greje, na slavinu uvek kaplje voda. To je namešteno tako kod baterija da bi pritisak koji se stvara prilikom grejanja vode mogao negde da ode. Danas nećete pogrešiti da kupite bojler sa prohromskim kazanom kao i sa duplo cinkovanim običnim kazanom. Ne mogu reći da su prohromski kazani bolji i to prvenstveno jer u njima pre strada grejač. Neko kaže da su kazani večni i to je u redu ali isto tako su nekadasnji Tiki bojleri pravljeni od običnog lima pa su trajali po 40 godina.


Kupanje sa uključenim bojlerom?


Kako god nećete pogrešiti u izboru. Najbitnije je da pazite na gore navedene stvari i da nikako ne pokušavate sami da otklonite eventualni kvar ili menjate delove. Svakako to treba prepustiti stručnom licu.


Opisujemo Vam intervenciju gde je bojler starosti 30 godina mogao da bude bomba u stanu (na sreću Gorana, nije) – www.vodoinstalateribeograd.com/stari-bojler-je-potencijalna-bomba-u-kuci


Bojler

Temeljna skica bojlera

 

Na sledećem linku možete pogledati kakve probleme kamenac može prouzrokovati  bojleru – kamenac u bojleru.

Priložićemo Vam par linkova u vezi eksplodiranja bojlera:

Eksplodirao bojler u zgradi na Paliluli, nema povređenih! – kliknite na link

Pogledajte šta je ostalo od stana u Mirijevu u kome je eksplodirao bojler! – kliknite na link

Majka i sin povređeni kada je eksplodirao bojler u njihovom stanu! – kliknite na link

unutrasnjost bojlera

Unutrasnjost bojlera

 

 

 

 

 

 

 

Navescemo Vam najpoznatije proizvodjace bojlera:

  • Bosch
  • Gorenje
  • Hotpoint Ariston
  • Koncar
  • Magnohrom
  • Metalac
  • Siemens

Teme koje Vas možda zanimaju:

Nov ili polovan bojler

Odgušenje kanalizacije

Lavaboi

Zamena napukle cevi

Vodovodni ventili

Curenje vode od komšija iznad

Pozovite nas!