Bojleri

Saznajte sve o bojlerima na vreme! Vrste bojlera, servis bojlera Beograd, zamena i montaža, popravka. Kuhinjski, bojler za kupatilo, protočni ili termoakumulacioni bojler, potrošnja.

Zakažite intervencijui do nekoliko dana u napred. Hitne intervencije 24h, dolazimo odmah po pozivu. Izdajemo račun i garanciju na sve naše usluge.


BOJLERI

Na tržištu postoji mnogo vrsta bojlera. Za kućnu upotrebu koristimo termoakumulacione bojlere. 

Pomenuti bojleri imaju cev za dovod hladne vode i drugu cev na koju izlazi topla voda. Imamo bojlere i sa tri cevi koji se koriste kod etažnog grejanja. Naime, treća cev služi kao protočna kroz koju uvek od kotla kruži topla voda te greje kazan.

Dodatno o bojlerima saznajte na sledećem linku > Bojleri info

Uključen ili isključen bojler?

Ima raznih intriga o tome da li da bojler bude non stop uključen ili samo dok je jeftina struja. Bojler je najbolje držati isključen jer tada zagreva vodu samo kada Vam je potrebno. Ukoliko je uključen, u većini slučajeva troši više struje i češće se kvari. Treba napomenuti da zavisi od broja korisnika bojlera, koliko će on raditi a koliko ne. Na primer, dvočlana porodica uglavnom nema potrebe da drži stalno uključen bojler pošto troše manje tople vode. Ali sa druge strane, frizerski salon non stop koristi toplu vodu, tako da je njima bojler uvek uključen. Sve zavisi od Vaših navika.

Isključivanje bojlera pre kupanja!

Naravno, bojler se uvek mora ugasiti kada se ide na kupanje jer u slučaju probijanja grejača, napon od 220V je uvek u kazanu. Takav strujni udar preko vode ništa ne može da preživi. Stoga isključivanje bojlera pre kupanja je vrlo bitno, kako bi se zaštitili od strujnog udara. Isključivanje bojlera pre kupanja shvatite vrlo ozbiljno. Pune su novine slučajeva gde su sugrađani izgubili živote baš zbog uključenog bojlera.

Sigurnosni ventil bojlera

Takodje treba obratiti pažnju na sigurnosni ventil bojlera koji stoji na cevi hladne vode. Njega je poželjno zameniti svakih godinu dana. Neispravan sigurnosni ventil je zadnja tačka odbrane da ne bi ste imali bombu u kući. Ne retko se desi da na bojleru otkaže radni a potom i sigurnosni termostat. Tada se bojler nekontrolisano greje a voda u njemu ključa. Ta para negde mora da izbije. Ako je i sigurnosni ventil neispravan, nema tog kazana koji će to izdržati. Iako je bazdaren na 30 atmosfera, može da izdrži i 50. Međutim i da je 5000 atmosfera, po zakonu fizike ta para mora da izađe.

Možete pronači na internetu stanove gde je eksplodirao bojler (naveli smo Vam par primera iz novina ispod). Zidovi od kupatila ne postoje a geleri od kazana kroz prozor odlete i do 500 metara. Prava bomba. Naravno to se retko dešava ali se ipak desava, a naš čovek uvek kaže pa neće valjda kod mene. Nepažnjom se negde svakako desi, sprečite da se ne desi kod vas.

BOJLER ZA KUPATILO, KUHINJU

Najčešći bojler za kupatilo je od 30 pa do 220 litara i to zavisi od potrebe domaćinstva. Redovno se koristi bojler za kupatilo od 80 litara i ta litraža najčešće zadovoljava potrebe domaćinstva. Bitno je da shodno Vašim potrebama odaberete pravu litražu bojlera kako bi bili zadovoljni. Važno je da ne uzmete premali bojler koji će češće grejatu vodu ako nije dovoljne litraže. Time se troši više električne energije.

Ako Vam je odgovara bojler od 60 litara, najbolje je da uzmete onaj od 80l. Time osiguravate da ćete uvek imati toplu vodu. Imajte na umu da se navike oko potrošnje tople vode menjaju pa će Vam dobro doći koja koja litra više tople vode.

BOJLER ZA KUHINJU

Bojler za kuhinju je male litraže, imamo protočne kuhinjske bojlere. Oni su kapaciteta od 5 do 20 litara. Postoje takođe i kuhinjski termoakumulacioni bojleri sa sigurnosnim ventilom i oni su u stvari minijaturna kopija velikih bojlera. Bojler za kuhinju je u zadnje vreme prilično popularan jer se rasterećuje glavni bojler koji se u glavnom nalazi u kupatilu.

Kuhinjski bojleri su dobra opcija tamo gde je glavni bojler predaleko od kuhinje. Na primer ako je kuhinja na drugoj strani kuće ili stana.

Kuhinjski termoakumulacioni bojleri

Ono što je potrebno da znate da kuhinjski termoakumulacioni bojleri imaju svega nekoliko litara vode koju zagrevaju. Tako da se topla voda brzo troši. Naravno, pošto je kuhinjski termoakumulacioni bojler male litraže, zagrevanje vode je brzo, za svega par minuta. Njihova vrlina i mana je mala litraža. Mogu da stanu bilo gde ali zato posle opranih par tanjira, gubi se topla voda. Tada Vam preostaje ili da sačekate da se voda opet zagreje ili da nastavite pranje hladnom vodom. Kuhinjski termoakumulacioni bojler troši prilično manje struje u odnosu na protočni o kome Vam pišemo ispod.

Kuhinjski protočni bojleri

Kuhinjski protočni bojleri su bojleri koji nisu pod pritiskom a razlika koju primećujete je ta kada se voda greje, na slavini uvek kaplje voda. To je namešteno tako kod baterija da bi pritisak koji se stvara prilikom grejanja vode mogao negde da ode. Kuhinjski protočni bojleri su odlična opcija za kuhinje gde nema dotoka tople vode iz glavnog bojlera a potrebna je velika količina tople vode. Kuhinjski protočni bojler troši više struje ali zato pruža toplu vodu u svakom trenutku. Lako se može desiti da se zaigrate sa pranjem suđa i da Vam teče topla voda. Iznenađenje dolazi sa računom za struju.

Najbolje je da razmislite koliko trošite tople vode u kuhinji, onda odlučite koji tip bojlera uzimate, protočni ili termoakumulacioni bojler.

Naš savet

Danas nećete pogrešiti da kupite bojler sa prohromskim kazanom kao i sa duplo cinkovanim običnim kazanom. Ne možemo reći da su prohromski kazani bolji i to prvenstveno jer u njima pre strada grejač. Neko kaže da su kazani večni i to je u redu ali isto tako su nekadasnji Tiki bojleri pravljeni od običnog lima pa su trajali po 40 godina.


Kupanje sa uključenim bojlerom?


Kako god nećete pogrešiti u izboru. Najbitnije je da pazite na gore navedene stvari i da nikako ne pokušavate sami da otklonite eventualni kvar ili menjate delove. Svakako to treba prepustiti stručnom licu.


Opisujemo Vam intervenciju gde je bojler starosti 30 godina mogao da bude bomba u stanu (na sreću Gorana, nije) – www.vodoinstalateribeograd.com/stari-bojler-je-potencijalna-bomba-u-kuci


Bojler

Temeljna skica bojlera

Na sledećem linku možete pogledati kakve probleme kamenac može prouzrokovati  bojleru – kamenac u bojleru.

Priložićemo Vam par linkova u vezi eksplodiranja bojlera:

Eksplodirao bojler u zgradi na Paliluli, nema povređenih! – kliknite na link

Pogledajte šta je ostalo od stana u Mirijevu u kome je eksplodirao bojler! – kliknite na link

Majka i sin povređeni kada je eksplodirao bojler u njihovom stanu! – kliknite na link

unutrasnjost bojlera

Unutrasnjost bojlera

Navescemo Vam najpoznatije proizvodjace bojlera:

  • Bosch
  • Gorenje
  • Hotpoint Ariston
  • Končar
  • Magnohrom
  • Termorad
  • Metalac
  • Siemens

Teme koje Vas možda zanimaju:

Nov ili polovan bojler

Odgušenje kanalizacije

Lavaboi

Zamena napukle cevi

Vodovodni ventili

Curenje vode od komšija iznad

Pozovite nas!