Bojleri

Saznajte sve o bojlerima na vreme! Vrste bojlera, servis bojlera Beograd, zamena i montaža, popravka. Kuhinjski, bojler za kupatilo, protočni ili termoakumulacioni bojler, potrošnja.

Zakažite intervencijui do nekoliko dana u napred. Hitne intervencije 24h, dolazimo odmah po pozivu.

Izdajemo račun i garanciju na sve naše usluge.


BOJLERI

Na tržištu postoji mnogo vrsta bojlera. Za kućnu upotrebu koristimo termoakumulacione bojlere.

Pomenuti bojleri imaju cev za dovod hladne vode i drugu cev na koju izlazi topla voda. Imamo bojlere i sa tri cevi koji se koriste kod etažnog grejanja. Naime, treća cev služi kao protočna kroz koju uvek od kotla kruži topla voda te greje kazan.

Dodatno o bojlerima saznajte na sledećem linku > Bojleri info

Uključen ili isključen bojler?

Da li bojler držati stalno uključen?

Ima raznih intriga o tome da li da bojler bude non stop uključen ili samo dok je jeftina struja. Bojler je najbolje držati isključen jer tada zagreva vodu samo kada Vam je potrebno. Ukoliko je uključen, u većini slučajeva troši više struje i češće se kvari. Treba napomenuti da zavisi od broja korisnika bojlera, koliko će on raditi a koliko ne. Na primer, dvočlana porodica uglavnom nema potrebe da drži stalno uključen bojler pošto troše manje tople vode. Ali sa druge strane, frizerski salon non stop koristi toplu vodu, tako da je njima bojler uvek uključen. Sve zavisi od Vaših navika.

Isključivanje bojlera pre kupanja!

Naravno, bojler se uvek mora ugasiti kada se ide na kupanje jer u slučaju probijanja grejača, napon od 220V je uvek u kazanu. Takav strujni udar preko vode ništa ne može da preživi. Stoga isključivanje bojlera pre kupanja je vrlo bitno, kako bi se zaštitili od strujnog udara.

Isključivanje bojlera pre kupanja shvatite vrlo ozbiljno. Pune su novine slučajeva gde su sugrađani izgubili živote baš zbog uključenog bojlera.

Sigurnosni ventil bojlera

Takodje treba obratiti pažnju na sigurnosni ventil bojlera koji stoji na cevi hladne vode. Njega je poželjno zameniti svakih godinu dana. Neispravan sigurnosni ventil je zadnja tačka odbrane da ne bi ste imali bombu u kući. Ne retko se desi da na bojleru otkaže radni a potom i sigurnosni termostat. Tada se bojler nekontrolisano greje a voda u njemu ključa. Ta para negde mora da izbije. Ako je i sigurnosni ventil neispravan, nema tog kazana koji će to izdržati. Iako je bazdaren na 30 atmosfera, može da izdrži i 50. Međutim i da je 5000 atmosfera, po zakonu fizike ta para mora da izađe.

Možete pronači na internetu stanove gde je eksplodirao bojler (naveli smo Vam par primera iz novina ispod). Zidovi od kupatila ne postoje a geleri od kazana kroz prozor odlete i do 500 metara. Prava bomba. Naravno to se retko dešava ali se ipak desava, a naš čovek uvek kaže pa neće valjda kod mene. Nepažnjom se negde svakako desi, sprečite da se ne desi kod vas.

BOJLER ZA KUPATILO, KUHINJU

Najčešći bojler za kupatilo je od 30 pa do 220 litara i to zavisi od potrebe domaćinstva. Redovno se koristi bojler za kupatilo od 80 litara i ta litraža najčešće zadovoljava potrebe domaćinstva. Bitno je da shodno Vašim potrebama odaberete pravu litražu bojlera kako bi bili zadovoljni. Važno je da ne uzmete premali bojler koji će češće grejatu vodu ako nije dovoljne litraže. Time se troši više električne energije.

Ako Vam je odgovara bojler od 60 litara, najbolje je da uzmete onaj od 80l. Time osiguravate da ćete uvek imati toplu vodu. Imajte na umu da se navike oko potrošnje tople vode menjaju pa će Vam dobro doći koja koja litra više tople vode.

BOJLER ZA KUHINJU

Bojler za kuhinju je male litraže, imamo protočne kuhinjske bojlere. Oni su kapaciteta od 5 do 20 litara. Postoje takođe i kuhinjski termoakumulacioni bojleri sa sigurnosnim ventilom i oni su u stvari minijaturna kopija velikih bojlera. Bojler za kuhinju je u zadnje vreme prilično popularan jer se rasterećuje glavni bojler koji se u glavnom nalazi u kupatilu.

Kuhinjski bojleri su dobra opcija tamo gde je glavni bojler predaleko od kuhinje. Na primer ako je kuhinja na drugoj strani kuće ili stana.

Kuhinjski termoakumulacioni bojleri

Ono što je potrebno da znate da kuhinjski termoakumulacioni bojleri imaju svega nekoliko litara vode koju zagrevaju. Tako da se topla voda brzo troši. Naravno, pošto je kuhinjski termoakumulacioni bojler male litraže, zagrevanje vode je brzo, za svega par minuta. Njihova vrlina i mana je mala litraža. Mogu da stanu bilo gde ali zato posle opranih par tanjira, gubi se topla voda. Tada Vam preostaje ili da sačekate da se voda opet zagreje ili da nastavite pranje hladnom vodom. Kuhinjski termoakumulacioni bojler troši prilično manje struje u odnosu na protočni o kome Vam pišemo ispod.

Kuhinjski protočni bojleri

Kuhinjski protočni bojleri su bojleri koji nisu pod pritiskom a razlika koju primećujete je ta kada se voda greje, na slavini uvek kaplje voda. To je namešteno tako kod baterija da bi pritisak koji se stvara prilikom grejanja vode mogao negde da ode. Kuhinjski protočni bojleri su odlična opcija za kuhinje gde nema dotoka tople vode iz glavnog bojlera a potrebna je velika količina tople vode. Kuhinjski protočni bojler troši više struje ali zato pruža toplu vodu u svakom trenutku. Lako se može desiti da se zaigrate sa pranjem suđa i da Vam teče topla voda. Iznenađenje dolazi sa računom za struju.

Najbolje je da razmislite koliko trošite tople vode u kuhinji, onda odlučite koji tip bojlera uzimate, protočni ili termoakumulacioni bojler.

Iskustvo sa bojlerom

Da li postoji osoba sa više iskustva sa bojlerima od vodoinstalatera koji dnevno servisira ili zameni desetak bojlera?

Moguće ali šanse za to su prilično male. Kolege iz našeg tima su zaista zaposlene tokom celog dana ali takođe i tokom cele noći kada su u pitanju bojleri. Nekad su to sitne intervencije u pitanju poput proste zamene dela bojlera ali nekad su u pitanju velike havarije koje donose velike materijalne štete. Dosadašnje iskustvo nam govori da skoro pa svaki bojler (sem onih sa fabričkom greškom a takve je skoro nemoguće naći) AKO se servisira na vreme, odnosno na svakih 6-12 meseci, neće praviti nikakav problem. Naravno pričamo o standardnom korišćenju bojlera koje praktikuje 99% naših sugrađana.

Uvek postoje klijenti koji očekuju više od bojlera, poput toga da se bojler položi horizontalno ili bude sakriven kako se ne bi video u kupatilu. Tada se koriste posebne vrste bojlera namenjene za takve i slične uslove. Ali u glavnom za standardno korišćenje, više je bitno koje je litraže bojler kako bi obezbedili adekvatnu količinu tople vode.

I opet se vraćamo na deo da je servis bojlera najvažnija stavka. Njime obezbeđujemo da bojler bude ispravan, svaki njegov deo radi na 100%, voda se greje kao prvog dana a količina vode u bojleru je uvek na maskimumu.

Naš savet

Danas nećete pogrešiti da kupite bojler sa prohromskim kazanom kao i sa duplo cinkovanim običnim kazanom. Ne možemo reći da su prohromski kazani bolji i to prvenstveno jer u njima pre strada grejač. Neko kaže da su kazani večni i to je u redu ali isto tako su nekadasnji Tiki bojleri pravljeni od običnog lima pa su trajali po 40 godina.

Bojler brzo gubi toplu vodu

Pojava da bojler brzo gubi toplu vodu je normalna, bojler je potrebno servisirati. Bojler brzo gubi toplu vodu iz razloga što mu smeta količina nakupljenog kamenca. Iz tog razloga količna vode u bojleru je vremenom sve manja i prosto je normalno da ima manje tople vode. Kako bi se izbegao ovaj problem, potrebno je da pozovete stručno lice koje će bojler detaljno očistiti od kamenca i zameniti mu dotrajala delove – ako su dotrajali.

Uvek iskoristite dolazak majstora da pogleda ceo bojler kako bi Vam sredio sve nepravilnosti na njemu. Time sebi činite uslugu i obezbeđujete da se bezbedno kupate bez opasnosti od strujnog udara a takođe uvek imate dovoljno tople vode.

Ukoliko ste na područiju Beograda i okoline, možete se osloniti na naše vodoinstalatere u svakom trenutku. Kolege su uvek dežurne i uvek spremne da dođu na svaku adresu u najkraćem mogućem roku bez kašnjenja i odlaganja.

Oslonite se na nas.


Kupanje sa uključenim bojlerom?


Kako god nećete pogrešiti u izboru. Najbitnije je da pazite na gore navedene stvari i da nikako ne pokušavate sami da otklonite eventualni kvar ili menjate delove. Svakako to treba prepustiti stručnom licu.


Opisujemo Vam intervenciju gde je bojler starosti 30 godina mogao da bude bomba u stanu (na sreću Gorana, nije) – www.vodoinstalateribeograd.com/stari-bojler-je-potencijalna-bomba-u-kuci


Bojler

Temeljna skica bojlera

Na sledećem linku možete pogledati kakve probleme kamenac može prouzrokovati  bojleru – kamenac u bojleru.

BOJLER PREGREVA VODU

Bojler pregreva vodu u slučaju otkazivanja termostata, sigurnosnog ventila i termo osigurača. Kada bojler pregreva vodu, odmah ga isklučite i pozovite vodoinstalatera. Nemojte odlagati isključivanje bojlera niti poziv vodoinstalateru jer se radi o vrlo ozbiljnoj situaciji gde morate da reagujete odmah!

Pregrevanje bojlera nije iz čistog mira već nije ispravan jedan ili više pomenutih delova. Pregrevanje bojlera se može desiti uvek, bili Vi tu ili ne. Iz tog razloga je bitno da su svi sistemi bojlera apsolutno ispravni.

Kada bojler pregreva vodu?

Bojler pregreva vodu kada čujete ključanje vode u bojleru, zujanje u bojleru, čudan zvuk u bojleru. Tada je najbitnije da reagujete ODMAH i da isključite bojler bez odlaganja. Ključanje vode u bojleru je vrlo opasna pojava koja ukoliko se nastavi, dovodi do eksplodiranja bojlera. Tada je vrlo moguće ozbiljno povređivanje pa čak i smrtni ishod.

Kako nastaje pregrevanje bojlera?

Pregrevanje bojlera nastaje kada termostat bojlera ne radi i bojler nastavlja da greje vodu. Da se ne bi desilo pregrevanje bojlera termo osigurač prekida električnu struju samom bojleru ali ako on zakaže bojler će i dalje grejati vodu. U tom slučaju bojler ima sigurnosni ventil koji ispušta višak vode i u ovom slučaju čak i paru. Ako je sigurnosni ventil ne radi, dobijamo bombu koju možemo sprečiti da ne ekspodira samo ako isključimo bojler.

Da li je moguće da otkažu termostat, termo osigurač i sigurnosni ventil u isto vreme?

Da!

Nije česta pojava ali ako malo potražite po internetu, naićićete na razne članke gde se opisuju ekspolozije bojlera. Kao što smo naveli to su vrlo opasne situacije i najbitnije je da reagujete odmah bez premišaljanja.

Priložićemo Vam par linkova u vezi eksplodiranja bojlera:

Eksplodirao bojler u zgradi na Paliluli, nema povređenih! – kliknite na link

Pogledajte šta je ostalo od stana u Mirijevu u kome je eksplodirao bojler! – kliknite na link

Majka i sin povređeni kada je eksplodirao bojler u njihovom stanu! – kliknite na link

unutrasnjost bojlera

Unutrasnjost bojlera

Navescemo Vam najpoznatije proizvodjace bojlera:

 • Gorenje
 • Termorad
 • Bosch
 • Metalac
 • Ariston
 • Siemens
 • Tesy
 • Končar
 • Platinum
 • Magnohrom
 • Elite
 • Dafi
 • Favorit
 • DOM Pančevo
 • Isea
 • Elmac

Teme koje Vas možda zanimaju:

Nov ili polovan bojler

Odgušenje kanalizacije

Lavaboi

Zamena napukle cevi

Vodovodni ventili

Curenje vode od komšija iznad

Pozovite nas!