• Kako odlediti cevi u zemlji

Kako odlediti cevi u zemlji pravilno i bezbedno, bitno je da ne preterujete sa merama koje Vam opišemo. Odlediti cevi u zemlji nije lako, baš zbog njihove lokacije, ali budite uporni i pažljivi.

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


KAKO ODLEDITI CEVI U ZEMLJI – PRAVILNO

Otvorite slavine, baterije i česme iako voda ne teče. Na sledećoj stranici smo objasnili i zašto – Kako odlediti cevi.

Građani pokušavaju da odlede cev tako što lože malu vatru na površini zemlje duž same cevi. Naravno, ova metoda nema uspeha iz razloga što se zagreje tek par centimetara zemlje na površini a ispod sve ostaje okovano ledom.

Odlediti cev u zemlji je najteži vid odmrzavanja cevi. Cev se mora odkopati, što većini sugrađana izuzetno teško pada ali to je jedini način da pomognu sebi. Druga opcija je da se čekaju topliji dani a to nekad potraje po 15-20 dana. Nakon odkopavanja cevi da bi odledili cev moramo je utopliti. Cev oblažete starim stvarima celom duzinom i polivate je toplom vodom (ne vrela/vruća voda). Bitno je da cev polivate toplom vodom, opisujemo Vam kako odlediti cevi u zemlji bezbedno, ako koristite vruću vodu, cevi će pući.

Pošto se nalazite napolju, cev se mora intenzivno polivati dok ne počne odmrzavanje cevi. Morate biti uporni do kraja, inače sebi pravite još veći problem.

KAKO ODLEDITI CEVI U ZEMLJI – POGREŠNO

Vrlo je bitno da znate gde grešite ako se želite odlediti cevi u zemlji. Glavno pravilo jeste da ne smete žuriti i da budete pažljivi. Prilikom odkopavanja zaleđene cevi, pazite da je ne udarite alatom, sada je zaleđena i može lakše pući. Obratite pažnju na to da li ste odkopali dovoljan deo cevi na koji sumnjate da je zaleđen. Nije dovoljno odlediti jedan deo cevi već celu cev, kako bi rešili problem. Kada ste odkopali zaleđenu cev, nemojte direktno na nju sipati toplu vodu, već kao što smo opisali gore (kako odlediti cevi u zemlji – pravilno) stavite stare stvari, peškire, ćebad i preko njih polivajte toplu vodu.

Voda mora biti topla, ne vrela ili vruća! Najčešća greška koju prave sugrađani jeste baš ova. Prilikom polivanja cevi vrelom vodom, cevi odmah pucaju.

Problem može da nastane ako odustanete i ostavite mokru i otkrivenu cev. Usled niske temperature, cev će zalediti još jače. Budite uporni i krenite na vreme.

Ukoliko odledite crevo, sledeće što je potrebno je njegova izolacija! Nakon izolacije se crevo zatrpava i tada ste sigurni. Ukoliko ne izolujete crevo, ono će zalediti opet samo ovog puta daleko brze jer je izloženo više niskim temperaturama!

Naša preporuka je da izolujete crevo u najkraćem mogućem roku. Izolacija creva kod nas spada u hitne intrevencije, tako da nas možete kontaktirati radi ove usluge. Više o termo izolaciji vodovodnih instalacija na sledećoj stranici – Izolacija vodovodnih cevi od smrzavanja.


Kako odlediti cevi u zemlji – napomena

Tokom niskih temperatura, vodovodne cevi se smrzavaju pri čemu može doći do pucanja istih. Isto tako prilikom odmrzavanja cevi može doći do pucanja. Procenat pucanja cevi je daleko manji ukoliko se pridržavate naših saveta. Pucanje cevi prilikom promene temperature je normalna pojava, tako da ukoliko Vam se desi da cev pukne, znajte da se to može desiti svakome.

Bitno je da detaljno pročitate naša upustva, jednostavna su.


Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Tagovano u temi