• Kako odlediti cevi u zemlji

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


Otvorite slavine, baterije i česme iako voda ne teče. Na sledećoj stranici smo objasnili i zašto – Kako odlediti cevi.

Građani pokušavaju da odlede cev tako što lože male vatre na površini zemlje duž same cevi. Naravno, ova metoda nema uspeha iz razloga što se zagreje tek par centimetara zemlje na površini a ispod sve ostaje okovano ledom!

Odlediti cev u zemlji je najteži vid odmrzavanja cevi. Cev se mora odkopati, što većini sugrađana izuzetno teško pada ali to je jedini način da pomognu sebi! Druga opcija je da se čekaju topliji dani a to nekad potraje po 15-20 dana. Nakon odkopavanja cevi da bi odledili cev moramo je utopliti. Cev oblažete starim stvarima celom duzinom i polivate je toplom vodom (ne vrela/vruća voda). Pošto se nalazite napolju, cev se mora intenzivno polivati dok ne počne odmrzavanje cevi. Morate biti uporni do kraja, inače sebi pravite još veći problem.

Ukoliko odledite crevo, sledeće što je potrebno je njegova izolacija! Nakon izolacije se crevo zatrpava i tada ste sigurni. Ukoliko ne izolujete crevo, ono će zalediti opet samo ovog puta daleko brze jer je izloženo niskim temperaturama!

Naša preporuka je da izolujete crevu u najkraćem mogućem roku. Izolacija creva kod nas spada u hitne intrevencije, tako da nas možete kontaktirati radi ove usluge. Više o termo izolaciji vodovodnih instalacija na sledećoj stranici – Izolacija vodovodnih cevi od smrzavanja.


Važna napomena! Tokom niskih temperatura, vodovodne cevi se smrzavaju pri čemu može doći do pucanja istih. Isto tako prilikom odmrzavanja cevi može doći do pucanja. Procenat pucanja cevi je daleko manji ukoliko se pridržavate naših saveta. Pucanje cevi prilikom promene temperature je normalna pojava, tako da ukoliko Vam se desi da cev pukne, znajte da se to može desiti svakome.


Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Tagovano u temi