• Kako odlediti cevi u šahti

Kako odlediti cevi u šahti na pravilan način. Bitno je pratiti naša upustva kako odlediti cevi u šahti da ne bi došlo do pucanja cevi.

Ukoliko Vam je pukla vodovodna cev usled smrzavanja, hitne intervencije – 011/407-8-100 i 064/049-111-4


KAKO ODLEDITI CEVI U ŠAHTI – PRAVILNO

Otvorite slavine, baterije i česme iako voda ne teče, ovo bitan korak. Na sledećoj stranici smo objasnili i zašto – Kako odlediti cevi.

Odlediti cev i šahti nije lak i brz posao, već težak zbog malog prostora u istoj. Šahta je male površine, tako da je možete lako ugrejati grejalicom. Obratite pažnju prilikom korišćenja grejnih tela da ne dođu u dodir sa vodom (ispod Vam opisujemo gde da ne pogrešite)! Takođe, grejna tela moraju biti na adekvatnoj udaljenosti od zaleđenih cevi, da ih ne oštete i da ne dođe do njihovog pucanja!

Grejati cevi na silu (visoka temperatura) nije opcija, odmah dolazi do pucanja cevi! Pored grejnih tela, cevi možete obmotati peškirima ili sličnim materijalima, zatim ih polivati toplom vodom (ne vrela i vruća voda). Grejanje cevi traje do onog momenta kada počne voda slobodno da teče.

Budite uporni.

KAKO ODLEDITI CEVI U ŠAHTI – POGREŠNO

Kao što smo već napisali, šahta je mala, to je dobro i loše. Lakše je zagrejemo ali zato imamo malo prostora za rad. Ako ste rešili da odledite cev u šahti i čitate naše upustvo (kako odlediti cevi u šahti), ovaj deo je bitniji od prvog dela.

Pre svega, mislite na vašu bezbednost ako koristite grejalicu. Većina šahti nije suva već u njima ima vode. Strujni udari su česti. Ako postavljate grejalicu kako bi odledili cev, pobrinite se da je osigurate što je bolje. Grejalica mora biti fiksirana da ne bi bila blizu vode. Bitno je da znate da nivo vode može i da se digne. Tako da grejalica mora biti podignuta visoko.

Proveravajte stanje zaleđene cevi samo sa isključenom grejalicom.

Kako odlediti cevi u šahti – greške

U slučaju da koristite grejalicu, pored brige o distanci od vode, obratite pažnju da je dovoljno udaljena od zaleđene cevi. Znate koliko greje grejalica i na osnovu toga je udaljite, da Vaš dlan bude topao na toj udaljenosti. Ne vruć, već topao! Glavna greška se pravi kada se prebrzo i previše zagreje cev, ona tada puca.

Slična greška je i kod drugog načina kako odlediti cevi u šahti gde se koristi topla voda. Zamotali ste cevi, polivajte ih isključivo toplom vodom. Kao i kod grejalice, previsoka temperatura utiče na cev da ona odmah puca. Nemojte povremeno polivati cevi i dozvoljavati da se njihova temperatura spusti. Ovde može da nastane još veći problem ako polijete cevi par puta i odustanete ili zaboravite na to.

Sve stvari koje su prelivene vodom će zalediti i imaćete još veći problem koji će trajati još duže. Iz tog razloga apelujemo na sugrađane da detaljno pročitaju i prate upustvo kako odlediti cevi u šahti.


KAKO ODLEDITI CEVI U ŠAHTI – NAPOMENA

Tokom niskih temperatura, vodovodne cevi se smrzavaju pri čemu može doći do pucanja istih. Isto tako prilikom odmrzavanja cevi može doći do njihovog pucanja. Procenat pucanja cevi je prilično manji ukoliko se pridržavate naših saveta iznad. Bitno je da ste svesni da pucanje cevi prilikom promene temperature je normalna pojava. Tako da ukoliko Vam se desi da cev pukne, znajte da se to može desiti svakome.

Budite pažljivi, istrajni i odledićete cev na pravilan način.


Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Tagovano u temi