KAKO ZAMENITI SIFON

KAKO ZAMENITI SIFON – detaljno Vam opisujemo postupak. Kako zameniti sifon sudopere, lavaboa, kade i tuš kabine. Kako zameniti sifon, možete li ili ne?


Ispod postupka kako zameniti sifon, dajemo Vam savet zašto treba zamenu sifona da obavi stručno lice – vodoinstalater.

KAKO ZAMENITI SIFON – postupak

Pre svega je potrebno u prodavnici vodomaterijala pazariti adekvatan sifon. Obavezno izbaciti krute sifone iz upotrebe, pošto su savitljivi sifoni ekonomičniji i fleksibilniji za rad (kako zameniti sifon). Pa da počnemo.

Nivo poznavanja posla: Srednji

Alat: Šrafciger – krstasti ili ravni.

Prvo pristupamo skidanju starog sifona (kako zameniti sifon). Pažljivo izvucite stari sifon iz zida i raskačite ga sa plastičnog dela koji izlazi ispod sudopere/lavaboa/tuš kabine/kade.

Proverite stanje rešetke u sudoperi/lavabou/tuš kabini/kadi i da li ima potrebe za njenom zamenom. Pošto dobijate novu rešetku uz kupljeni sifon, naša preporuka je da je zamenite (kako zameniti sifon).

Rešetku menjate tako što koristite šrafciger za odvrtanje šrafa stare rešetke čija zamena je jednostavna (kako zameniti sifon). Nakon postavljanja nove rešetke, bitno je da šraf dotegnete radi pravilnog prijanjanja rešetke.

Deo sifona na kome se nalazi plastična matica montirati na plastični deo ispod lavaboa, maticu dotegnuti ručno (kako zameniti sifon). Bitno je da vodite računa da maticu pravilno zavrnete pošto može da dođe do spadanja sifona. Dotegnite maticu, ne previše da ne pukne.

Drugi deo sifona potrebno je da ugurate u odvodnu cev u kojoj se nalazi guma koja služi da fiksira sifon. Poželjno je pomenutu gumu zameniti pošto se vremenom deformiše i može doći do velike havarije (kako zameniti sifon).

Naša preporuka je da zamenite gumu (u koju ulazi sifon) u zidu džonson gumom za odgovarajući fi, prečnik odvoda.

Pre ubacivanja sifona u gumu, potrebno ga je podmazati adekvatnim mazivom ili uljem (kako zameniti sifon). Dobra opcija je bezbojni silikon koji zapuši sve zazore između sifona i dzonson creva, dzonson creva i cevi odvoda (poželjno je premazati i odvodno crevo bezbojnim silikonom mesto gde ulazi guma).

Kada ste sve iznad opisano obavili, sledi provera Vašeg rada.

Pustite vodu prvo u slabom mlazu,a  kada se uverite da je sve oko sifona suvo pustite najjači mlaz vode. Ukoliko je sve suvo, dobro ste obavili zamenu sifona.


KAKO ZAMENITI SIFON – šta može poći naopako?

Sve i ništa.

Sve zavisi od Vas, koliko ste vešti u majstorluku. Da li treba da rizikujete i da sami menjate sifon? Naš savet Vam je da razmislite, na Vama je da odlučite.

Naravno ovo nije raketna nauka, ovde je reč zameni sifona koja nama i našim kolegama predstavlja posao koji obavljamo vezanih očiju. Znamo gde su mogući problemi i kako ih rešiti. Nije svaki sifon isti, nije svaki odvod kanalizacije isti, nije svaki pristupni prostor zameni sifona isti (kako zameniti sifon).


Kako zameniti sifon - savet - Vodoinstalateri Beograd

Kako zameniti sifon – savet – Vodoinstalateri Beograd


Kako zameniti sifon – problemi?

Pre svega dva najveća problema mogu se javiti ukoliko se sifon dobro ne ugradi i to su curenje vode i curenje vode.

Prilikom spajanja sifona i sudopere/lavaboa/tuš kabine/kade, usled lošeg spoja dolazi (ne odmah) do  kapanja vode. Tokom dužeg perioda, pomenuto kapanje vode može u najboljem slučaju da donese mokre pločice ili vlagu. Problem je kada voda prođe kroz pločice a to je itekako moguće u popriličnom broju kupatila i kuhinja (kako zameniti sifon).

Voda se u ovom slučaju taloži u međuprostoru pločica i poda, skuplja ili se kreće dalje – ka dole. U slučaju da ispod Vas postoji stambena/poslovna jedinica, verovatno će doći do kapanja vode sa plafona.

Drugi veliki problem se javlja ukoliko se sifon loše ubaci u odvodnu cev.  Scenario je isti kao iznad sa mogućnošću da se sifon izvuče iz dovodne cevi i ceo sadržaj iscuri veoma brzo.

Zajednička stvar kod ove dve havarije jeste što su moguće i česte. Pored sugrađana koji samostalno pokušaju da zamene sifon, događa se da priučeni vodoinstalateri naprave propuste prilikom zamene sifona.


Na osnovu iznetih informacija, jasno Vam je da vodoinstalaterski posao treba prepustiti vodoinstalateru pre svega zbog bezbednosti iako se ovde radi o lakšoj intervenciji.


 

Pozovite nas!