• Česta zapušenja kanalizacije

Česta zapušenja kanalizacije su posledica lošeg stanja cevi, stoga otpušenje kanalicije se radi češće nego obično. Ukoliko imate česta zapušenja kanalizacije imate dve opcije. Opisaćemo obe, na Vama je da odlučite šta je najbolje po Vas.


ČESTA ZAPUŠENJA KANALIZACIJE

Pojava čestog zapušavanja kanalizacije je kao što smo spomenuli gore posledica lošeg stanja unutrašnjosti cevi kanalizacije. Ono nastaje tokom godina korištenja cevi i normalna je pojava. Negde se više razvija a negde manje u zavisnosti od navika korisnika te kanalizacije i broja korisnika po jednoj vertikali.

Uzećemo kao primer jednu zgradu izgrađenu pre 25 godina, koja ima 5 spratova. Svaki dan se koriste sudopera, wc šolja, tuš kabina, kada, lavabo pa i bide ako postoji. Sve su to izvori masnoća, hemije, ostataka hrane, plastike, drveta i raznog smeća. Kako teku godine, masnoća se nakuplja po zidovima vertikale, bila u pitanju vertikala sudopere ili vertikala ostale kanalizacije. Obe prave slične probleme.

Pored masnoće, na zidovima se nakupljaju prljavštine, delovi hrane koji tokom nekorištenja vertikale se suše i postaju tvrdi. Ovaj ciklus se dešava svaki dan tokom 25 godina. Zid cevi deblja ka unutra i prostora da prolaze fekalije je sve manje. U jednom momentu prosto mora da dođe do zapušenja i tada su normalna česta zapušenja kanalizacije.

Ako bi uzeli u obžir zgradu stariju od 35+ godina, stanje cevi je vrlo loše i tu su vrlo česta zapušenja koja su često jaka i zahtevna za otpušavanje. Naš tim svakodnevno odpušava veliki broj vertikala kako sudopere tako i ostale kanalizacije. Otpušavanja radimo tokom dana i noći, nema pravila kada će doći do zapušenja.

Navike naših sugrađana doprinose da dođe do čestih zapušenja kanalizacije i to je glavni problem. Svesni smo da nije moguće kontrolisati šta se ubacuje u sudoperu ili wc šolju 24 sata, ali bi trebali obratiti pažnju kako bi se izbegle neprijatne situacije, havarije i veliki troškovi. Ispod ćemo Vam opisati šta se sve ubacuje u kanalizaciju jedne stambene zgrade. Ako to pročitate, logična će Vam biti česta zapušenja kanalizacije.

A sada da se vratimo na to kako rešiti česta zapušenja kanalizacije i na koji način.

Česta zapušenja kanalizacije – mašinsko otpušavanje kanalizacije

Prvi način da se ovo pokuša rešiti jeste adekvatno otpušavanje kanalizacije mašinskim putem. Naše mašine (vodoinstalater beograd tim) koje koristimo su zadnje generacije i sa njima možemo otpušiti sve vrste zapušenja kanalizacije. Koristimo specijalne sajle kojima razbijamo i najjača zapušenja, takođe i delimična zapušenja na koja nailazimo svakodnevno.

Jedan od problema koji isto donosi česta zapušenja kanalizacije je zapravo loše otpušavanje. Loše otpušavanje nije moguće dokazati ali nailazimo na vertikale koje su loše otpušene par sati pre našeg dolaska. Snimanjem cevi kamerom vidimo u kakvom je stanju unutrašnjost cevi i dokle se stiglo sa otpušavanjem. Naše kolege svako otpušavanje obavljaju adekvatno i pouzdano, našim mašinama nekoliko puta prolaze mesto zapušenja kako bi osigurali da do zapušenja ne dođe u skorije vreme. Kada je reč o rešenju česte pojave zapušenja, ovo je delimično rešenje koje je i jeftinije od pravog rešenja o kome pišemo ispod.

Kada nismo u mogućnosti da trajno rešimo problem sa čestom pojavom zapušenja, dajemo predlog klijentu da obavimo zamenu vertikale.

Zamena vertikale

Zamena vertikale je jedino pravo rešenje koje pomaže u slučaju kada se pojavljuju česta zapušenja kanalizacije. Radi se o tome da se cela vertikala ili bar jedan njen deo manja. To je priličan posao kada je u pitanju zgrada od 5 ili 7 spratova ali to naš tim obavlja rutinski. Na mestu stare vertikale se postavlja nova, potpuno prohodna. Odmah pri postavljaju vertikale se oseti boljitak u odlasku vode. Vertikala radi potpunim kapacitetom i nema nikakvih problema. Zamena vertikale je skuplja usluga i troškove dele stanari čiji su stanovi prikačeni na nju (tako bi trebalo).

Delimična zamena vertikale se vrši kada stanari nisu usaglašeni u vezi zameme. Tada pojedini stanari žele da zamene vertikalu u svom stanu i kod njih obavljamo tu uslugu. U ovom slučaju, problem je rešen delimično ali je bar bolje stanje jednog dela vertikale što je veliki plus. Naš savet je da se vertikala ako je moguće uvek menja cela, to će trajno rešiti problem čestog zapušenja kanalizacije.

Zašto nastaju česta zapušenja kanalizacije

Deo smo već opasli iznad, pa da nastavimo i ovde. Imali smo iznad lep primer starije zgrade gde smo objasnili šta se dešava cevi kanalizacije tokom godina korištenja iste. Šta se ubacije u kanalizaciju je jako bitno pa da Vam navedemo neke primere.
Česta zapušenja kanalizacije nastaju zbog pelena koje se ubacuju u wc šolju, zatim vlažnih maramica, ubrusa, kolutova kose, delova lutki i autića. Zatim, cveća (kako ruža i onih u saksijama tako i veštačkog), delova odeće, nameštaja, ponekog metalnog dela, parčića plastike drveta, blata, kamenčića…

Drugim rečina u wc šolju može da stane dosta toga i da pustite vodu. To sve odlazi iz wc šolje ali zastaje kod masnih delova cevi gde se lepi i stvrdnjava. Tako nastaju velika zapušenja koja su vrlo teška za otpušenje. Naš savet Vam je da pripazite šta Vi i šta ukućani ubacuju u kanalizaciju. Time pre svega pomažete sebi pa drugima.

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Pozovite nas!