• Dve babe i vertikala

Ako ste pročitali bar jednu od naših priča o našim dogodovštinama sa intervencija, onda ste upoznati sa početnim delom. Za one koji nisu, uglavnom se odvija ovako.

Primamo poziv od uznemirene bake, koja nam objašnjava da curi cev u njenom stanu i da moramo hitno doći. To se i desilo, već za 15-tak minuta smo bili na adresi.

Na vratima stana nas dočekuju dve zabrinute bake, jedna iz tog stana a druga iz stana iznad. Baka nas  uputila u problem, koji se  odnosi na kanalizacionu cev koja prolazi u ćošku kroz celu zgradu. Naime, pomenuta cev je istrulila i iz nje se širila vlaga i velika mrlja.

Baka nam je stidljivo rekla da je jednostavno počelo da curi pre par dana. Samo od sebe. Naravno, opisano se i dešava u većini slučajeva ali ovog puta cev nije bila nalik ostalima. Zatekli smo istu  gusanu cev, poput ostalih u starim zgradama, sa dodatnim detaljem ili bolje rečeno udubljenjem. Oko samog udubljenja je pospadala farba i bilo je pregršt oštećenja pa je evidetno mesto odakle se širi vlaga.

Na naše pitanje kako je došlo do oštećenja, baka nam je rekla da ne zna kako je nastalo i da je tako bilo ranije. Svakako, nama je jasno bilo da je oštećenje skorijeg datuma.

Bacili smo se na posao, i utvrdili smo da se vertikala mora menjati na tom spratu(u tom stanu) radi adekvatnog rešavanja problema. Pored pomenutih oštećenja, cev je bila izuzetno stara,  dotrajala i samim tim bilo je vreme da se menja.

Prilikom zamene ugradili smo adekvatnu plastičnu cev koja je rasteretila protok fekalija na tom spratu. Nakon obavljene intervencije, bake su nas zamolile da popijemo kafu sa njima što nismo mogli da odbijemo. Zauzvrat, ispričale su nam šta se zapravo desilo sa vertikalom.

Od momenta kada se baka/komšinica iznad doselila, baka u stanu ispod sa njom je svakodnevno pila kafu. Svaki dan. Pošto su žene u godinama, nisu imale mobilne telefone a fiksni telefon nisu koristile da “ne nabiju račune”. Kada bi jedna od njih dve skuvala kafu, imala je obavezu da drugu pozove da dođe na druženje. Kafu je kuvala uglavnom baka iz stana ispod jer je starija i teže joj je bilo da se popne kod komšinice. Nakon skuvane kafe,  baka bi uzela džarač od stare peći iz podruma i njome bi udarala u vertikalu. Te udarce u vertikalu baka iznad bi čula i sišla bi na kafu. Nekad bi bio dovoljan jedan udarac nekad dva a ponekad i nekoliko jačih ako bi baka iznad bila u drugoj sobi.

Na taj način baka u stanu u kom je havarija sanirana, je sebi napravila problem i ne žali zbog toga. Rekla nam je: “Najbitnije je da se kafa nije oladila”.

Pošto smo već bili tu, pogledali smo vertikalu i u stanu iznad za svaki slučaj. Ovog puta oštećenja su bila znatno manja i nije bilo potrebe menjati je.


Pouka 🙂

Koristite mobilni,  fiksni telefon ili bar drveni štap ako pozivate komšinicu ili komšiju iznad/ispod na kafu.

Pozovite nas!