SLAB PRITISAK VODE

SLAB PRITISAK VODE u stanu ili kući. Mogući problemi koji mogu izazvati slab pritisak vode. Navodimo Vam česte uzroke slabog pritiska i kako ih rešiti.


Slab pritisak vode je česta pojava kod naših sugrađana. Odmah na početku je bitno naglasiti da Vam navodimo probleme i kako da ih rešite angažovanjem vodoinstalatera, sve ostale moguće probleme rešava JKP vodovod ili drugo stručno lice – firma( tema – slab pritisak vode).

Slab pritisak vode

  • Slab pritisak vode u vodovodnoj mreži – rešava vodovod;
  • pukla vodovodna cev u zidu – rešava vodoinstalater;
  • pukla vodovodna cev u zemlji – rešava vodoinstalater;
  • poluotvoren ventil – rešava vodoinstalater(tema – slab pritisak vode);
  • neispravan ventil u zidu, šahti, zgradi – rešava vodoinstalater;
  • loš spoj creva za vodu (skorije renoviranje kupatila ili rad na vodovodnim cevima) – rešava vodoinstalater;
  • deformisana vodovodna cev – rešava vodoinstalater;
  • nepotreban broj vodovodnih ventila – rešava vodoinstalater.

Slab pritisak vode u vodovodnoj mreži

Ukoliko je slab pritisak vode u vodovodnoj mreži, potrebno je da prijavite ovaj problem vodovodu.

Kako utvrditi da li je slab pritisak vode u mreži?

Jednostavno, proverite kakav je pritisak vode u stanu, kući, zgradi pored vas. U slučaju da je isti kao kod vas, kontaktirajte JKP vodovod i zahtevajte da ispitaju pritisak u mreži. Ako je bolji pritisak nego kod vas, moguće je da vas muči jedan od sledećih problema.


Slab pritisak vode – pukla cev

Pucanje vodovodne cevi (pročitajte – pukla cev poplava kuće) je česta pojava, cev može nečujno da pukne/naprsne ili da pukne a da se niste nalazili u blizini i niste svesni problema – voda otiče i slabi pritisak vode. Postoji mogućnost da možete čuti šuštanje vode u zidu ali isto tako možete potrošiti sate da pronađete gde voda izbija i to bez uspeha. Isto važi i za pucanje vodovodne cevi u zemlji, pošto se radi o cevi većeg prečnika, pritisak vode slabi (slab pritisak vode).


Slab pritisak vode - Vodoinstalateri Beograd Tim

Slab pritisak vode – Vodoinstalateri Beograd Tim


Ako sumnjate na pucanje cevi u zidu ili zemlji, potrebno je ispitati vodovodne instalacije a to obavlja vodoinstalater adekvatnim alatom i uređajem – detekcija curenja vode – termalna kamera. Na ovaj način možemo da utvrdimo mesto curenja vode i obavimo sanaciju vodovodne cevi.


Slab pritisak vodeventili

Poluotvoren ventil lako može izazvati slab pritisak vode. Postoje ventili u samom objektu – glavni ventil zgrade, kuće, glavni ventil stambene ili poslovne jedinice. Takođe, ventili u šahti i na priključku na vodovodnoj mreži. Postoji mogućnost da je jedan od pomenutih ventila poluotvoren i time je slab pritisak vode. Ventili koji se najčešće koriste su glavni ventili stana/kuće/zgrade/šahte. Pre svega je potrebno da se pregledaju ventili stana, kuće, poslovnog objekta. Proveru možete sami obaviti ako znate gde se nalaze ventili ali Vam mi to ne preporučujemo.

Zašto?

Vodovodni ventili su uglavnom u zapuštenom i poluispravnom/neispravnom stanju. Kvalifikovan majstor – vodoinstalater, odmah po skidanju zaštitne kapice ventila vidi o čemu je reč i kako je potrebno pristupiti korišćenju ventila a da on ne pukne.
Redovno se dešavaju situacije gde sugrađani u želji da zaustave ili pak puste vodu upotrebe previše sile i time oštete ventil. Velika je verovatnoća da može doći do pucanja ventila (pročitajte – pucanje ventila u kupatilu) i nastanka poplave. Često, ventil je zapekao, dotrajao i u toliko lošem stanju da može pući prilikom bilo kakvog okretanja (slab pritisak vode).


Slab pritisak vode - Vodoinstalateri Beograd Tim

Slab pritisak vode – Vodoinstalateri Beograd Tim


Neispravan ventil

Neispravne ventile smo već delimično opisali iznad. Potrebno je dodati da nažalost popriličan procenat ventila u gradu Beogradu nije skroz ispravan.
Dešavaju se situacije gde nakon zavrtanja ventila iz bilo kog razloga, ventil više nije moguće odvrnuti. Na primer, jednoj sugrađanki je komšija zavrnuo glavni ventil radi zamene baterije/slavine za vodu. Nakon obavljene zamene baterije, ventil više nije mogao da se odvrne (slab pritisak vode).

Kada su u pitanju ventili, naš savet vam je da angazujete vodoinstalatera, radi osiguravanja dobro obavljenog posla i da izbegnete potencijalne probleme i štetu.


Slab pritisak vode – loše spajanje creva za vodu

Ne tako česta pojava ali realna je da prilikom zamene dela ili cele vodovodne cevi na nepravilan način dolazi do suženja na mestu spajanja dveju cevi. Isto važi za renoviranje kupatila/kuhinje, zamene creva u zemlji i slično. Nažalost, u odsustvu kvalifikovanih vodoinstalatera (odlaze iz zemlje), pojavljuju se priučeni majstori koji sebi i drugima često prave štetu.

Ovaj uzrok bi ostavili na zadnjem mestu za proveravanje.


Slab pritisak vodedeformacija cevi

Prilikom izvođenja građevinskih radova i prepravki, može doći do nagnječenja vodovodne cevi što može prouzrokuje slabiji pritisak vode. Vodovodna cev prilikom nagnječenja može da napukne/pukne što se i dešava u većini slučajeva ali i da ostane cela sa smanjenim protokom vode.

Stanje cevi ukoliko su van zida možete i sami proveriti. U slučaju da primetite bilo kakve deformacije na cevima, pozovite vodoinstalatera da ispita stanje cevi.

Ako su cevi u zidu/zemlji, najbolje je da kontaktirate izvođače radova i zatražite da ispita da li je je možda moglo doći do oštećenja vodovodnih cevi i smanjenja pritiska.


Slab pritisak vodepreviše ventila za vodu

Suvišan broj vodovodnih ventila u stanu/kući. Veoma retka pojava, zapravo svega dva puta u 30-tak godina da smo naišli na ovaj problem. Klijentu koji poseduje premijum dupleks stan u centru Beograda su dolazili razni vodoinstalateri iz svih delova Beograda da mu reše mali protok tople vodu u dva kupatila.

Šest (6) ekipa je došlo u vremenskom periodu od 3 meseca i samo produbili problem čoveku. Videli su da se radi o finansijski izuzetno dobrostojećem klijentu i iskoristili su njegovo nepoznavanje materije.

Umesto da već postojeće bojlere manje litraže zamene sa dva bojlera velike zapremine, oni su čoveku iznova ugrađivali jedanm malo veći bojler i jedan protočni bojler za svako kupatilo. Dodali su po dva ventila za svako kupatilo pored standarnog broja ventila.

Rezultat – pritisak vode je oslabio za 60-70 procenata.

Vlasnik stana iznerivarn rizikovao je pozvao nas iz Teksasa (gde živi) i zamolio da odemo i rešimo problem radi komfora trenutnog stanara u stanu. Naše kolege su otišle i rešile problem u nekoliko sati posla.


Slab pritisak vode – savet

Pre svega, uporedite pritisak vode kod vas i kod najbližih komšija. Zatim se raspitajte ako ne znate da li se opadanje pritiska ranije dešavalo i ako jeste kako je rešen taj problem. Pozovite JKP vodovod i zahtevajte informaciju da li je došlo do havarije na vodovodnoj mreži. Ako nije problem do vodoovda, moguće da imate jedan od iznad navedenih problema.

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Pozovite nas!