• Izlivanje cele vertikale zgrade u stan u prizemlju

Primili smo poziv u 2h ujutru, veoma uznemiren sugrađanin nas poziva da odmah dođemo, ali pod hitno! Po dobijanju adrese pomenutog sugrađanina odmah smo krenuli. Nakon dolaska na datu adresu prilazimo zgradi i već na samom ulazu u zgradu osećamo izuzetno neprijatan miris. Čekaju nas otvorena ulazna vrata zgrade, ljudi u pidzamama ispred prvih vrata do ulaza. Kako prilazimo ulaznim vratima neprijatan miris je sve jači, čujemo kako neko viče “daj mi peškir, bilo šta”. Po ulasku u stan zatičemo izuzetno redak prizor, pola stana je pod fekalijama iz wc šolje.

Prvo smo pozvali firmu koja se bavi čišćenjem septičkih jama radi izvlačenja fekalija iz stana. Tu je nastao prvi problem, ta firma kao i sve ostale rade danju. Posle nekoliko minuta pozivanja raznoraznih brojeva uspeli smo da organizujemo da se iz stana izvuku fekalije. Vraćamo se u vozilo po čizme jer nismo očekivali ovakvu katastrofu u stanu. U međuvremenu pokušavamo da ogradimo deo stana zajedno sa vlasnikom radi suzbijanja napredovanja fekalija. Dižemo nameštaj koji je moguće podići, sklanjamo sve šta se može skloniti da ne dođe u dodir sa fekalijama. Deo nameštaja koji nije došao u dodir sa fekalijama iznosimo u hodnik zgrade, komšije zabrinuto posmatraju sve, pojedini negoduju zbog neprijatnog mirisa koji se širi zgradom(nisu svesni da je u stanu koncentracija neprijatnog mirisa 10x veća).

Konačno stižu spasioci da izvuku fekalije iz stana i to traje izvesno vreme. Dok čekamo, pokušavamo da dobijemo što više informacija od vlasnika stana. Vidno uznemiren objašnjava da je bio u kuhinji u trenutku kada je čuo dubok zvuk i nešto kao poput vode da se spušta brzo niz cev. Zatim je čuo dasku na wc šolji da udara(gore-dole), prvo je pomislio da neko nije spustio dasku nakon korišćenja wc šolje. Pošto je daska nastavila da lupa, pošao je u kupatilo, kako je prilazio kupatilu osetio je neverovatno neprijatan miris i video da nešto izlazi iz kupatila po podu. Prvo je pomislio da je pukla vodovodna cev ali čim je video da to nije voda već je nešto crne boje i plus je osetio neprijatan miris znao je šta je u pitanju. Uspeo je da se nadviri u kupatilo, video je da iz wc šolje izvire velika količina fekalije, bukvalno kao mali gejzer. Dok je probudio ukućane količina fekalija u stanu se drastično povećala, sve ih je poslao napolje, pozvao je komšiju i krenuo da se bori da spasi šta može.

Po završetku izvlačenja fekalija u stanu pomogli smo vlasniku da očisti zahvaćeni stan od ostataka fekalija. Komšije su pomogle donacijom svih mogućih sredstava za dezinfekciju, rukavica, kofa, lavora, krpa, dzogera, sunđera i slično. Posle čitavog sata čišćenja, mogli smo da krenemo da radimo svoj vodoinstalaterski posao. Pošto smo informisani od strane vlasnika šta je čuo i video mogli smo zaključiti da je došlo do zagušenja u vertikali. Probali smo da pustimo vodu u wc šolji ali ona nije odlazila, što je bio dodatni dokaz da je u pitanju zagušenje vertikale zgrade. Ono što je bilo potrebno jeste mašinsko odgušenje vertikale. Nakon dobrih 45 minuta smo uspešno odgušili vertikalu. Čep koji je napravio problem je bio dobro nabijen i tvrd zbog pritiska koji je trpeo danima i pogotovo u momentu izlivanja fekalija iz wc školjke. Nakon uspešnog odgušenja vertikale, testirali smo vertikalu, tu su nam pomogle i komšije iz svojih stanova, sve je funkcionisalo kako treba.

Kako je došlo do izlivanja fekalija iz vertikale zgrade?

Nakon nekoliko razgovora sa komšijama saznali smo da su dan ranije izvršena dva odgušenja vertikale na trećem pa zatim i drugom spratu. Tada nam je sve bilo jasno. Prilikom mašinskog odgušenja vertikale na trećem spratu, vertikala je vraćena u rad ali sam čep koji je pravio zagušenje vertikale je ostao na istom mestu. Čep je probijen sajlom(probijena rupa u čepu) i zato je vertikala proradila, nakon nekoliko časova pomenuti čep je opet zagušio vertikalu(čep se relativno lako ponovo žačepi). Tom prilikom se pod opterećenjem spustio na drugi sprat i tu stao. Moguće da je baš tu stao jer je vertikala na tom mestu bila malo uža od ostatka vertikale iznad.

Pitate se zašto je vertikala na tom delu bila uža?

Iz istog razloga zašto je došlo do zagušenja. Počeo se stvarati čep u vertikali(blaža verzija čepa – blago suženje  vertikale). Nakon drugog mašinskog odgušenja vertikale, vertikala je ponovo proradila, ali ne zadugo. Tokom noći, vertikala se ponovo zagušila. Sugrađani u zgradi su koristili svoja kupatila, neko je koristio wc šolju, neko se kupao, neko je prao suđe i vertikala se napunila fekalijama u roku od 10 minuta. U jednom trenutku čep u vertikali na drugom spratu nije mogao da izdrži pritisak fekalija i popustio je. Sav sadržaj vertikale zgrade(fekalije zajedno sa čepom koji je napravio zagušenje) se survao velikom brzinom dva sprata niže gde je čep opet napravio zagušenje vertikale. Tom prilikom od siline pritiska fekalije su počele u velikom mlazu da izlaze iz wc šolje nesrećnog vlasnika stana u prizemlju.

Da li se mogla izbeći ova katastrofa?

Da. Stanari zgrade su krivci za ovaj veliki problem koji je snašao našeg sugrađanina. Pisali smo nekoliko puta ovde na sajtu kako nastaju zagušenja – kako i zašto, stanari ne obraćaju pažnju šta bacaju u wc šolje. U vertikali zgrade ili kuće redovno nalazimo pelene, rolne toalet papira, kore od voća, lopte ubrusa, kore od povrća, voće i povrće u krupnim komadima, drvene figure, lutke itd. Kada to uzmemo u obzir, čudo je kako češće ne dolazi do ovakvih problema.

Ovom prilikom, apelujemo na sugrađane da paze šta ubacuju u wc šolje, da pripaze na decu i prate šta deca ubacuju u pomenute.

Nakon nedelju dana smo se čuli sa vlasnikom stana u koji su se izlile fekalije, bilo je neophodno renovirati stan radi higijenskih razloga i naravno neprijatnog mirisa. Kompletan parket je promenjen u stanu, sa zidova je skinut malter i zamenjen je novim, pola stolarije stana je promenjeno. Velika šteta je nastala nepažnjom stanara čitave zgrade, nadamo se da su promenili svoje navike, bar zbog svog komšije koji je izvukao deblji kraj.

Napomena!

Kada primetite da voda slabije otiče iz sudopere, wc šolje, kade, lavaboa, bidea, tuš kabine, slivnika, budite sigurni da će uskoro doći do njihovog zagušenja. Ukoliko ne dođe do zagušenja, u pitanju je vertikala zgrade ili kuće koja je zbog slabog protoka usporila oticanje sadržaja. Bolje na vreme preventivno odgušite vertikalu, dok nije kasno!

Vodoinstalateri Beograd TIM nudi uslugu preventivnog odgušenja vertikale. Pomenutu uslugu smo detaljno opisali na sledečoj stranici našeg sajta – preventivna odgušenja

izlivanje_cele_vertikale_vodoinstalateri_beograd

Slične teme koje je Vam mogu biti od pomoći.

Odgušenje vertikale/horizontale

Odgušenja kade

Odgušenje lavaboa

Naše usluge

Pozovite nas!