KAKO ZAMENITI VENTIL

KAKO ZAMENITI VENTIL – kompletno objašnjenje. Kako zameniti ventil za vodu pravilno i pouzdano. Koji alat se koristi i koliko poznavanja posla je potrebno.


Objasnićemo Vam kako zameniti ventil i kako testirati da li je zamena obavljena dobro. Zameniti ventil za vodu nije teško ali je potrebno biti prilično vešt u ovom i sličnim vrstama posla kako biste izbegli velike probleme koji nastaju ako zamenu ventila ne obavite kako treba.

Kako zameniti ventil – šta je potrebno

Nivo poznavanja posla: Srednji-visok (ukoliko niste vični da obavite posao, nemojte rizikovati, može doći do havarije – poplave i velike materijalne štete)

Potreban alat: Ključ 17 (za zamenu ek ventila) i štelajuća papagaj klešta.

Kako zameniti ventil – procedura

Prvo i osnovno  potrebno je zatvoriti dovod vode do ventila koji želiti zameniti (kako zamentii ventil). Ovde je potrebno poznavanje vodovodnih instalacija i kuda one prolaze u objektu. Nemojte ništa raditi na brzinu, na sreću i od prilike, koštaće Vas poprilično – u slučaju havarije pozovite našeg >> dežurnog vodoinstalatera <<!

Ukoliko znate kuda idu vodovodne instalacije, možete locirati vodovodni ventil koji je potrebno zatvoriti pre tog koji želite da zamenite (kako zameniti ventil). U slučaju da ventil koji zatvarate nije ispravan, teško se okreće, stanite tu i pozovite vodoinstalatera – vodoinstalater kontakt.

Ako se radi o stanu u zgradi (kako zameniti ventil), zatvorite glavni ventil stana ili čak glavni ventil zgrade ali ovo zadnje Vam ne preporučujemo da Vi obavite. U slučaju da je u pitanju kuća, zavrnite ventil do vodomera, u zavisnosti da li postoji ventil između vodomera i mokrog čvora ili gde se već nalazi ventil koji menjate (kako zameniti ventil).

Idemo dalje  sa demontažom starog ventila, koristite štelajuća papagaj klešta kako biste odvrnuli ventil. Bitno je da pažljivo pristupite stezanju ventila i njegovom odvrtanju da ne bi došlo do pucanja ventila (kako zamentii ventil).

Moguće je da nemate dobar pristup ventilu kleštima od zida/pločica i njegovo odvrtanje Vi ne možete da obavite. Potrebno je da pozovete vodoinstalatera.

Ukoliko osetite otpor pri odvrtanju ventila, nemojte koristiti preveliku silu već stanite sa poslom i pozovite vodoinstalatera. Veoma lako može da dođe do pucanja ventila i prilično brze poplave kupatila/kuhinje i ostatka objekta (kako zamentii ventil).

Ako ste uspeli da odvrnete bezbedno ventil, idemo dalje.


Kako zameniti ventil za vodu - Vodoinstalateri Beograd

Kako zameniti ventil za vodu – Vodoinstalateri Beograd


Kako zameniti ventil – montaža

Pre objašnjenja kako zameniti ventil jedan savet – prilikom kupovine ventila, poželjno je da odaberete malo skuplju varijantu ventila sa mrežicama na kojima se skuplja kamenac. Time, osiguravate dugotrajnost ostatku instalacija i potrošača koji su prikačeni na vodovodnu mrežu.

Prilikom montaže ventila, obavezno odraditi dihtovanje ventila. Za dihtovanje ventila koristimo teflon traku ili kao bolju opciju kučinu/kudelju (kako zamentii ventil). U slučaju većih promera cevi, koristi se i firnajz koji verovatno niko sem vodoinstalatera i ne kupuje (zbog količine firnajza u pakovanju, koriste ga retko i vodoinstalateri).

Na samom ventilu potrebno je namotati kudelju, ne previse, radi dihtovanja. Zatim, pristupate montaži ventila prikom čega pazite da kudelja ostane na samom ventilu. Ventil je potrebno zategnuti kleštima, ne previše da ne bi došlo do pucanja ventila.

Kada ste ventil ugradili, dolazi na red testiranje obavljenog rada. Potrebno je da odvrnete ventil koji ste zatvorili radi zamene. Ukoliko je zamenjeni ventil suv, zamena ventila je obavljena kako treba (kako zamentii ventil).


Zašto bi trebalo zamenu ventila da obavi vodoinstalater?

  1. Da ne bi došlo do loše zamene ventila koja sigurno vodi ka poplavi i velikoj materijalnoj šteti. Mi nemamo uvid u to ko je koliko spretan da bi obavio zamenu ventila, stoga je potrebno veoma pažljivo doneti odluku da li ste spremni da obavite zamenu ili ne.
  2. Moguća kupovina ventila sumnjivog kvaliteta koji može napući prilikom ugradnje od strane nestručnog lica. Scenario je sledeći – ugradili ste ventil lošeg kvaliteta koji je jeste ili nije napukao prilikom zavrtanja. Niste u stanu ili kući, ventil puca i počinje pakao zvani  – poplava. Ostatak zamislite sami.
  3. Vodoinstalater kao stručna osoba profesionalno obavlja zamenu ventila, ventilom adekvatnog kvaliteta uz garanciju na obavljeni rad.

Pažljivo donosite odluke,

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim


Slične teme:

Kako zameniti sifon

Kako zameniti slavinu na sudoperi

Koliko trudnica troši tople vode

Pozovite nas!