Potrošnja bojlera

Potrošnja bojlera tokom mesec dana i kako je smanjiti. Potrošnja bojlera za prosečnu porodicu. Potrošnja bojlera – sve informacije na jednom mestu.


Sama potrošnja bojlera zavisi od nekoliko faktora od kojih neki više a neki manje utiču na potrošnju. Ukoliko ih sve budete ispoštovali, potrošnja bojlera može da smanji Vaš račun za struju.

Potrošnja bojlera je ovisna od njegove starosti, stanja, rada tokom dana i naravno Vaše želje da koristite toplu/vrelu vodu.


POTROŠNJA BOJLERA

Nemojte zanemarivati svoj bojler do momenta kada posumnjate da troši više struje nego ranije ili se pokvari. Redovnim servisiranjem bojler ostaje u najboljoj formi i potrošnja struje ostaje optimalna.

Starost bojlera

Starost bojlera utiče na potrošnju bojlera iz logičnog razloga – star je. Ako uzmemo za primer da se ne servisira u preporučenom vremenakom periodu, što je kod nas popularno, dobijamo veću potrošnju.

Ispod Vam pišemo zašto treba redovno servisirati bojler i kako servisiranje utiče na potrošnju bojlera.

Stanje i potrošnja bojlera

Potrošnja bojlera direktno je povezana sa njegovim stanjem. Već smo pomenuli redovan servis bojlera koji omogućuje njegov pravilan rad. Poput automobila, bojler zahteva servis na odredjeni vremenaki period a to je 6-12 meseci u zavisnosti od korišćenja bojlera. Tokom servisa bojlera, naše kolege koriste kvalitetne zamenske delove kako bi bojler osposobili da bude apsolutno operativan. Više o našem servisu bojlera pročitajte ovde – Servis bojlera Beograd

Ukoliko se bojler ne servisira na vreme, količina tople vode u njemu vremenom opada. Takođe, vreme zagrevanja bojlera se znatno produžava, sa time raste i potrošnja bojlera.

Kako bojler troši manje struje?

Kako bojler troši manje struje? Bojler može da troši manje struje u situacijama opisanim iznad. Odgovor na pitanje kako da bojler troši manje jeste da ga redovno održavate. Star i dotrajao bojler je teško dovesti do stanja u kakvom je bio kada je mlad. Kolege se svakako potrude da svoj deo posla obave maksimalno kvalitetno ali nekad je kupovina novog bojlera jedino pravo rešenje. Redovnim održavanjem bojlera u normalnom stanju je uvek ali uvek najbolje rešenje.

Kao što smo ovde napisali, bojler se vremenom puni kamencom zbog stanja naše vode. Taj kamenac se lepi na grejač i dalje taloži oko grejača u dnu bojlera. Kada uključite bojler koji nije servisiran 2-3 godine a svakodnevno se koristi, prvo zagrevate kamenac oko grejača a zatim i samu vodu. Tu se gubi dosta na energiji iz tog razloga bojler duže greje vodu. Pošto je količina kemanca velika, količina vode u bojleru opada i Vi dobijate manje zagrejane vode koju ste duže zagrevali.

Potrošnja bojlera je velika i biće još veća ukoliko se ne servisira, to je prosto tako. Ako se bojler redovno prazni od kamenca i menjaju mu se dotrajali delovi, on će uvek maksimalno brzo da zagreva onu količinu vode koje je litraže sam bojler ne manje.

Koliko i kada se greje voda u bojleru?

Vreme koje bojler radi utiče na njegovo stanje i naravno na potrošnju (potrošnja bojlera). Za prosečnu porodicu od 4 člana i normalnu potrošnju tople vode bojler nema potrebe da radi tokom čitavog dana. Za četvoročlanu porodicu, voda u bojleru se može zagrevati tokom noći kada je jeftinija električna energija. Eventualno dogrevanje bojlera u pojedinim situacijama.

Ovde naravno pričamo o prosečnoj porodici i prosečnim zahtevima za toplom vodom. Postoje primeri gde bojler iako radi ceo dan, nikad nema tople vode za dve osobe. Tu je sada pitanje da li je bojler u potpunosti ispravan ali i ekstremni slučajevi gde pun bojler od 80l nije dovoljan za jednu osobu.

Koliko bojleru treba da zagreje vodu? Odlično pitanje a odgovor je komplikovan. U proseku novom bojleru treba oko 3 sata. Polovan bojler duže greje vodu baš iz iznad navedenih razloga. Čak i nov bojler nekad greje vodu duže od navedenog zbog slabijeg strujnog napona.

Kamenac u bojleru utiče na potrošnju

U bojleru se tokom grejanja vode kamenac lepi za grejač (koji se nalazi u dnu bojlera), takođe i sakuplja u dnu bojlera. Tada grejač greje kamenac a kamenac vodu – prosto rečeno. Kamenac slabo prenosi toplotu na vodu i time se voda duže greje. Čim bojler duže greje vodu, time troši više električne energije.

Dešavaju se situacije gde bojler tokom cele noći ne zagreje dovoljno vodu. U takvim situacijama prekopotreban je servis bojlera pa čak u određenim slučajevima i njegova zamena. Kada spominjemo kamenac, sledeća stavka je normalno grejač bojlera.

Grejač bojlera i potrošnja

Potrošnja bojlera je vezana za stanje grejača u njemu. Na stanje grejača u bojleru utiče količina kamenca koji se nalepi na njega. Kako vreme prolazi na nov grejač se lepi kamenac koji smo spominjali iznad. Tada, grejač se više i duže greje kako bi zagrejao vodu u bojleru. Tada grejač bojlera počinje da strada.

Iz tog razloga, prilikom čišćenja bojlera kolege zamene i grejač kako bi se sposobnost da dobro greje vodu vratila bojleru. Nemojte na grejač gledati kao na trošak, on je zapravo vrlo važan deo bojlera i njegovog održavanja.

Iznad smo naveli kada je preporučeno da servisirate bojler i sve je lakše ako na njega gledate kao nas svoj automobil kome radite sve servise na vreme.


Potrošnja bojlera - stanje grejača - Vodoinstalateri Beograd Tim

Potrošnja bojlera – stanje grejača – Vodoinstalateri Beograd Tim


BOJLER TROŠI MNOGO STRUJE

Kada bojler troši mnogo struje? Povećana potrošnja bojlera se dešava kada je bojler popunjem kamencom ili grejač bojlera ne radi. Ova dva uzročnika mogu biti udruženi, zapravo se radi o vrlo čestoj pojavi. Iznad smo Vam detaljno opisali kako kamenac utiče na zagrevanje vode i na sam grejač. Stoga je vrlo bitno da bojler servisirate na vreme.

Stanje vode na našim prostorima je takvo da je kamenac sveprisutan i potrebno ga je čistiti iz bojlera na svakih 6-12 meseci u zavisnosti koliko koristimo bojler.

Da li je moguće ubrzati zagrevanje vode u bojleru?

Da.

Kako ubrzati zagrevanje vode u bojleru?

Jedini način da bojler brže zagreva vodu jeste da se ispusti voda iz njega, da se zameni grejač i ukloni kamenac. Naravno druga opcija da je pazarite nov bojler. Iz tog razloga da bi se održao optimalni rad bojlera, neophodan je redovan servis i normalno rukovanje bojlerom. Time postižete da bojler radi punim kapacitetom, normalno bez bilo kakvih smetnji.

Pravilno korišćenje bojlera

Naš savet za pravilno korišćenje bojlera jeste da ga pre svega uključujete kada ima potrebe za toplom vodom. Pravilno korišćenje bojlera je usko vezano sa servisnim intervalom, jer bojler pre svega treba da bude bezbedan. Servisiranjem bojlera održavamo ga u najboljoj formi kada možemo od njega očekivati da nam da svoj maksimum. Kada to kažemo mislimo da zagreva onu količinu vode koliki mu je kazan i da tu količinu vode zagreva adekvatnom brzinom.

Najpravilnije je da se bojler uključuje planirano, to znači da u napred imate isplanirano kada se kupate. To naravno nije uvek moguće ali ako želite da ga koriste pravilno onda težite ka tome. U bojleru naravno skoro uvek može da ima određene količine tople vode radi sitnih svakodnevnih potreba. Grejanje vode preko noći je dobra taktika zbog potrošnje električne energije. Bojler nema potrebe da radi non stop kako bi samo dogrevao vodu i vi time dobijali uvek maksimalnu količinu vode. Ovo važi za standardnu porodicu koja ima bojler adekvatne litraže i da je funkcionalan – bez ili sa malo kamenca.

Za prodice sa većim bojem članova ili osobe koje uživaju u kupanju dok ne potroše skoro svu toplu vodu jer jedino rešenje pored većeg bojlera da bude duže uključen. Na primer kod frizerskih salona bojleri rade non stop. Zbog prirode posla njima je uvek potrebna topla voda i tada je normalno da im bojleri rade 24h. Iz tog razloga servis bojlera u frizerskim salonima se savetuje na 3-6 meseci, nekad i češće.


Naš savet

Najbolje bi bilo ukoliko ste u mogućnosti da stari bojler zamenite novim – efikasnijim. Takođe, servis bojlera na 12 meseci sprečava skupljanje kamenca u bojleru. Sagledajte Vaše potrebe za toplom vodom, koliko je zaista potrebno da Vam bojler bude uključen. Potrošnjom tople/mlake vode prilikom kupanja umesto vrele, ostavljate više zagrejane vode za Vaše ukućane i ostale potrebe.

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim


Slične teme:

Nov bojler 80l

Nov ili polovan bojler

Zamena grejača na bojleru

Čišćenje kamenca iz bojlera

Kaplje voda iz slavine

Hitne intervencije


Pozovite nas!