• Šta raditi u slučaju poplave stana

Bilo da je poplava u stanu ili kući, najbitnije je da ostanete pribrani. Hitne intervencije011/407-8-100 i 064/049-111-4

Nećemo pominjati uzroke poplava u kući ili stanu, već šta raditi kada se poplave dogode. Ukoliko ste u stanu ili kući u trenutku nastanka poplave trebate reagovati brzo. Prvo što radite jeste da zavrnete glavni ventil stana ili kuće. Ukoliko to ne uradi plodom, zatvarate glavni ventil zgrade ili ventil u šahti pored kuće. Naravno ako postoji bezbedan način za to! Zatim pozivate vodoinstalatera radi detektovanja mesta izlivanja vode i uklanjanja kvara.

Ukoliko je poplavljeno kupatilo, potrebno je da uzmete ćebe i da ga stavite na vrata kupatila. Time sprečavate vodu da se dalje širi po stanu ili kući. Ukoliko je potrebno, stavite i dva ćebeta. Naveli smo ćebe kao najbolji primer ali možete da iskoristite čaršaf, peškire ili bilo kakvu tkaninu koja bi poslužila kao mala brana na vratima kupatila.

Zatim gledate da sakupite što više vode iz poplavljenog kupatila, mala brana koju ste napravili na vratima se natapa vodom brzo. Ukoliko imate kofu, lavor, lonac, njih punite vodom iz poplavljenog kupatila. Sunđer je dobar za sakupljanje vode, ukoliko njega imate na dobrom ste putu. U glavnom koristite ono što dobro sakuplja vodu a omogućava Vam i brzo sakupljanje vode(peškiri, krpe, čaršafi i slično).

Ukoliko je poplavljena kuhinja pokušajte da napravite pomenute mini brane oko centra izlivanja vode(ne previše blizu mesta izlivanja, radi obezbeđivanja prostora vodi za popunjavanje dok je sakupljate). Vodu sakupljate istim sistemom koji smo naveli iznad.

U slučaju da ulazite u stan ili kuću i zatičete poplavu, šta raditi?

Pozivate vodoinstalatera.

Prvo brinete o sebi! Obratite pažnju na nivo vode u stanu ili kući, postoji mogućnost da je voda u dodiru sa električnim instalacijama u stanu(produžni kablovi, lopovi, razne žice itd.). Ukoliko ste sigurni da je bezbedno da uđete u poplavljeni deo stana, odmah ustanovite od prilike gde se nalazi mesto izlivanja vode. Čim ste ga locirali(kupatilo ili kuhinja), pokušajte blokirati dalje napredovanje vode ćebetom ili nečim sličnim. Sada, kada ste usporili priliv vode, krenite u sakupljanje vode na isti način opisan iznad. Poželjno je da Vam neko u tome pomogne, nemojte se ustručavati da pozovete komšije u pomoć. Dok Vi sakupljate vodu iz ostatka stana, druga osoba može da sakuplja vodu kod mesta izlivanja i time da dodatno usporava napredovanje vode.

Sve što smo naveli jesu primitivni načini da pomognete sebi, ali efikasni takođe. Bitno je da ne paničite, da se snađete u haosu koji nastane kada se pojavi poplava stana ili kuće. Što pre reagujete i na pravi način, šteta od poplave će biti manja.

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim

Zagušenje slivnika može da izazove velike probleme u kupatilu.

Zagušenje slivnika može da izazove velike probleme u kupatilu.

 

Pozovite nas!