• Zaleđena cev – zaleđene instalacije širom Srbije

Nova 2017.-ta godina je donela velike probleme našim sugrađanima! Niske temperature su uzrokovale smrzavanje vodovodnih instalacija širom Srbije u roku od nekoliko sati. U zadnjih 48 sati (09.-11.01.2017.) imali smo 600 poziva naših sugrađana kojima se zaledila vodovodna instalacija. Ovaj podatak  se odnosi samo na pozive sa teritorije grada Beograda! Plus, građani iz svih krajeva zemlje nas pozivaju i raspituju se kako da reše problem sa zaleđenim cevima.

Kako da odledite cevi, opisali smo na sledećoj stranici – Kako odlediti cevi


Što se tiče Beograda, problemi zaleđenih vodovodnih instalacija se podjednako javljaju u centru grada i periferijama istog. Uz smrzavanje cevi, pucanje istih je česta pojava usled čega u kratkom vremenskom periodu nastaje velika šteta!

U samom centru grada dolazi do smrzavanja kompletnih vodovodnih instalacija u celim zgradama, pri cemu  stanari ostaju bez vode. Dovoljno je da stanari u nižim stanovima ne greju svoje stanove što zbog niskih temperatura ima kao posledicu smrzavanje cevi. Tada, ostatak zgrade iznad, ostaje bez vode. Odličan primer je otvoreni prozor kupatila u prizemlju zgrade tokom noći, koji je glavni krivac smrzavanja vodovodnih instalacija.

Slična situacija je u Zemunu, Borči, Kaluđerici, Kumodražu, Miljakovcu, Žarkovu, Krnjači, Pančevu, Ovči itd. Kada su u pitanju kuće, kod njih se često smrzavaju vodovodne cevi koje su postavljene od šahte do kuće. Takođe, sve izložene (nezaštićene) cevi su prve na udaru niskih temperatura, za šta su jedini krivci sami vlasnici. Javlja se pucanje vodovodnih cevi na spratovima kuća koji se ne koriste i samim tim se ne greju.


Apel za sve građane!

Zaleđena cev

Ukoliko Vam je zaleđena cev, ukoliko znate gde je mesto smrzavanja, utopljavajte je bez preterivanja. NIKAKO grejati zaleđenu cev vatrom, vrelom vodom, jakim grejalicama. Dešava se da sugrađani pokušavaju odmrznuti zaleđene cevi brenerom usled čega dolazi do pucanja istih. Ono šta savetujemo jeste da se zaleđena cev obloži peškirima natopljenim toplom vodom, grejanje prostorije u kojoj se nalaze zaleđene vodovodne instalacije. Fen za kosu može odmrznuti delimično zaleđenu cev, česmu ali u slučaju potpuno zaleđene cevi ili česme on je potpuno nemoćan.

Nezaleđena cev

Zgrada: Obavezno stanare zgrade informisati o mogućem problemu koji im može pretvoriti život u pakao. Nikako ne ostavljati otvorene prozore na duži vremenski period pogotovo ne preko noći (nedostatak grejanja povećava mogućnost smrzavanja cevi maksimalno). Vrata zgrade obavezno zatvarati. Šahta ispred zgrade u kojoj je priključak za vodu obavezno zatvoriti i utopliti. Ukoliko neko od stanara nije u stanu duže vreme, poželjno je da grejanje stana bude aktivno (bitno je naglasiti da mislimo na grejanje putem sigurnih grejnih tela, radi sigurnosti!)

Vodovodne cevi ukoliko nisu termo izolovane, pod hitno adekvatno izolovati i mogućnost smrzavanja cevi svesti na minimum. Informišite se kako da postupite u slučaju da vodovodne cevi nisu izolovane klikom na link – www.vodoinstalateribeograd.com/izolacija-vodovodnih-cevi-od-smrzavanja.

Kuća: Obavezno pregledati sve vodovodne instalacije, usled čega neizolovane cevi hitno termo izolovati (imate link iznad gde objašnjavamo sve u vezi izolacije cevi), ispustiti vodu iz vodovodnih cevi na spratu koji se ne koristi i zavrnuti ventil, grejati bar prostorije u kojima se nalaze vodovodne cevi, nikako ne ostavljati otvorene prozore (pogotovo ne preko noći!), grejati garaže, podrume, šahte u kojima se nalazi sat za vodu ili vodovodne cevi.


Zaleđena cev – zaleđena vodovodna instalacija – problemi

Opisaćemo Vam nekoliko primera problema koji nastaju pri smrzavanju vodovodne instalacije. Vlada velika panika kod sugrađana koje je zadesio ovaj vid problema. Čudno je što se ova tema ne pominje u medijima, s obzirom na to da je reč o par hiljada sugrađana kojima se život pretvorio u haos. Kontaktiraćemo nekoliko medijskih kuća radi informisanja šire javnosti i apela građanima da budu u pripravnosti.

  • Zemun, porodična kuća je u pitanju u kojoj živi bračni par sa troje male dece i jednim starijim licem. Preko noći je zaledila vodovodna cev u zemlji od šahta do kuće. Nekoliko sati bez vode se može podneti ali nekoliko dana (koliko god traje minus) naravno da ne. Jedino što im preostaje jeste da kupuju vodu u balonima. Jedno je kupovati vodu za piće, pripremu hrane a sasvim drugo i za ličnu higijenu. Grejanje vode u posudama radi kupanja dece i ostalih ukućana pored svakodnevnih obaveza može biti izuzetno zamarno.
  • Centar, stambena zgrada od 5 spratova, desetina stanova bez vode. Broj sugrđana bez vode možemo samo da nagađamo. Vodovodne instalacije su zaleđene u podrumu zgrade, gde su nezaštićene od smrzavanja. Iznad je opisana situacija gde imamo jednu porodicu bez vode, sada imamo desetine porodica bez vode.
  • Farma u unutrašnjosti, zadnjih 10 dana temperatura se kreće oko -28 stepeni. Zaledila je vodovodna cev između kuće i štale. Vlasnici farme poseduju nekoliko stotina ovaca, gde se javlja ogroman problem kako pojiti zivotinje. Svoje potrebe su ostavili po strani, bitnije su im životinje koje gaje. Kontaktirali su nas radi bilo kakvog saveta jer do njih ne možemo svakako doći iz razloga što su odsečeni od sveta. Produkt našeg dužeg razgovora je potencijalno rešenje njihovog problema. Potencijalno resenje  lezi u otkopavanju zaleđene cevi celom dužinom, oblaganju iste i posipanju djubriva po njoj (tanji sloj djubriva radi lakšeg kontrolisanja toplote koje djubrivo proizvodi hemijskom reakcijom). Nadamo se da su vlasnici farme rešili svoj ledeni problem, pošto se nismo ponovo čuli sa njima.

Uglavnom, građani su u velikom problemu, pogotovo što se ne zna kada će temperatura biti iznad nule bar par dana radi odmrzavanja zaleđenih cevi. Ovom prilikom apelujemo na medije da od sada pa nadalje redovno informisu  građane u vezi ovog problema a ne da im glavne teme budu isključivo stanje na putevima i slično.

Vaš Vodoinstalateri Beograd Tim


 U slučaju poplave zbog pucanja zaleđene cevi, informišite se šta raditi:

Šta raditi u slučaju poplave stana

Spasioc u slučaju poplave – crevo usisivača

Peškir – pomoćnik prilikom poplave


Tagovano u temi ,